25 tips om de coronaverveling tegen te gaan

Door de maatregelen omtrent het coronavirus zitten je kinderen hoogstwaarschijnlijk meer binnen dan dat ze normaal doen. Een paar dagen vrij is hartstikke leuk, maar na een tijdje komt er verveling.  Om de coronaverveling tegen te gaan verzamelden wij 25 activiteiten die leuk zijn om binnenhuis of in de tuin te doen!

 1. Kleding upcyclen

Nu bijna iedereen noodgedwongen de hele dag thuis zit, is het een goed moment om de kledingkast uit te zoeken. Kijk welke kleding je kinderen niet meer dragen, en maak van een oud kledingitem wat nieuws! Bijvoorbeeld: maak van een oud t-shirt een kussensloop, of maak van een oude spijkerbroek een rokje.

 1. Maak je eigen stripboek

Niets is zo creatief als het maken van een eigen stripboek. Laat de kids eerst een eigen verhaal verzinnen om daarna de beelden erbij te tekenen. In het stripboek komen de gekste ideeën en fantasieën tot leven. En het fijnste is misschien wel dat je kinderen hier goed zelfstandig aan kunnen werken, terwijl jij je eigen ding doet.

 1. Versier een bloempot

Het begint al echt voorjaar te worden. Het is langer licht, het weer wordt warmer en de vogeltjes zingen meer. Straks begint de periode waarin we allemaal weer graag in de tuin, op het balkon of bij het raam zitten. En dan is er toch niets leuker dan een bloempot versierd door je eigen kids! Door zelfgemaakte bloempotten wordt je tuin of balkon namelijk nog persoonlijker en unieker. Op zoek naar inspiratie? Kijk dan hier.

 1. Samen bakken

Maak samen een dessert voor na het avondeten. Dit kan een bekend dessert zijn zoals brownies, of ga voor een heel nieuw dessert zoals appeltaartmuffins of deze creatieve Mondriaan-taart!  Waar je ook voor kiest, het zorgt gegarandeerd voor veel smul- en maakplezier.

 1. Karaoke zingen

Zing samen de sterren van de hemel! Voor karaoke zingen heb je geen karaokemachine nodig, op YouTube staan veel karaokefilmpjes die je goed mee kan zingen. En heeft je kind of jijzelf door karaoke een passie voor zang ontdekt? Vraag hier een gratis zangproefles aan voor wanneer Kaliber haar deuren weer opent!

 1. Hou een picknick

Dit kan in de tuin, of leg in de woonkamer een picknickleed neer. Het kan binnen net zo leuk als buiten zijn. Zet een zomermuziekje aan, pak drankjes en wat lekkers, en geniet samen van de picknick.  Dit is ook goed te combineren met nummer 4.

 1. Een eigen kunsttentoonstelling maken

Laat je kids al hun zelfgemaakte kunstwerken verzamelen, van kleiwerken tot knutselwerken. Maak vervolgens een hoek in woonkamer vrij waar zij zelf hun kunstwerken kunnen tentoonstellen.

 1. Maak een fort, hut of speeltent

Laat de kinderen losgaan met dozen, kussens, lakens, een beetje fantasie en al het andere wat ze kunnen gebruiken. Hier zijn ze gegarandeerd wel de hele middag zoet mee. Tip: bij verschillende supermarkten kun je gratis dozen ophalen. Houd natuurlijk wel genoeg afstand van je medemens!

 1. Thuisbioscoop

Nu de bioscopen ook gesloten zijn, is een goed alternatief thuis een bioscoop te organiseren. Doe alle gordijnen dicht, maak popcorn en kies een leuke film uit. Extra leuk: leg een groot matras voor de tv neer en kruip daar met z’n allen op.

 1. Stop-motionfilmpje maken

Een stop-motionfilm maak je door verschillende foto’s na elkaar te nemen, en die  na elkaar af te spelen, waardoor er een filmpje ontstaat. Dit neemt veel tijd in beslag, maar tijd heb je nu genoeg! Geef je kinderen de opdracht om zelf een verhaal bedenken en laat ze ook zelf karakters en de omgeving maken. Op YouTube staan tutorials speciaal gericht op kinderen. Vinden ze dit leuk? Bij de JeugdKunstAcademie komen dit soort onderwerpen vaak aan bod. Kijk op www.kaliberkunstenschool.nl/module/jka voor meer informatie.

 1. Videobel met vriendjes

Afspreken met vriendjes kan helaas even niet meer, maar gelukkig is er internet. Via WhatsApp kunnen je kinderen videobellen met hun vriendjes, zodat ze toch nog met elkaar kunnen spelen! Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om samen een dansje te oefenen.

 1. Schrijf een brief aan opa en oma

Kunnen ze niet naar opa en oma? Schrijf dan een brief en doe die op de post. Dit vinden de kinderen vast erg leuk en misschien krijgen ze wel iets terug!

 1. Puzzelen

Haal de puzzels van zolder en ga met z’n allen een middagje puzzelen. Hebben je kinderen geen zin om weer dezelfde puzzel te moeten maken? Laat ze dan hun eigen puzzel maken. Plak een tekening op karton en snijd dat met een mesje in de vorm van puzzelstukjes.

 1. Begin een band met eigen instrumenten

Verzamel alles wat maar een beetje geluid maakt. Bijvoorbeeld: potten, pannen, deksels, en fietsbellen. Hier komt een beetje geluidoverlast van, maar ook erg veel plezier. Check wel even of de buren er geen last van hebben!

 1. Yoga

Sporten en bewegen is gezond.  Nu alle sportclubs gesloten zijn, moet er thuis gesport worden. Laat de kids zelf hun eigen yogales verzinnen. Bekijk voor inspiratie hier een yogales van Kaliber.  Jullie kunnen samen een yogalesje volgen in de woonkamer of bij mooi weer in de tuin.

 1. Fotoshoot

Laat de kinderen hun eigen outfit bij elkaar zoeken en houd een fotoshoot. Hoe gekker de outfit is, hoe leuker de foto wordt als je er later naar terugkijkt.

 1. Maak een eigen toneelstuk

Laat de kinderen hun eigen toneelstuk schrijven. Hier horen natuurlijk ook bijpassende kostuums bij. Duik in de verkleedkist of nog leuker: duik in de kast van mama of papa.

 1. Bordspelletjes spelen

Hoe leuk is een middagje bordspelletjes spelen? Ga voor een ouderwets spel als Ganzenbord, of voor een moderner spel als 30 seconds junior. Of laat je kids zelf een spel maken zoals kwartet met eigen foto’s.

 1. Collage van foto’s

Verzamel foto’s van leuke momenten en maak daar een collage van. Het is een leuke en ontspannende bezigheid, en het resultaat hangt ook nog eens mooi aan de muur. Tip: de collage wordt extra leuk als je het versiert met strikjes, glitters, touwtjes etc.

 1. Maak een enorm kunstwerk

Misschien heb je nog wel een oude behangrol ergens liggen. Laat de kinderen daarop tekenen en schilderen. Heb je geen oude behangrol? Plak losse a4’tjes aan elkaar, zodat er een groot canvas ontstaat.

 1. Samen koken

Samen koken is niet alleen erg gezellig, er zitten ook vele voordelen aan. Volgens het Voedingscentrum is een bijkomend voordeel dat kinderen die vroeg leren koken later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten. Samen koken wordt nog leuker wanneer je de kinderen zelf laat beslissen wat ze willen eten en laat ze dan vervolgens ook het boodschappenlijstje zelf samenstellen. Kijk dit natuurlijk nog wel even goed na ;). Doe dit voor meerdere dagen zodat je een weekplan hebt en in deze periode niet te vaak naar de supermarkt hoeft.

 1. Verstoppertje

Dit is nou eenmaal een fantastisch spel. Maak verstoppertje spannender door alle lampen in het huis uit te doen en alle gordijnen dicht.

 1. Tiktok-challenges

Tiktok is dé app onder de jeugd. Duik samen met je kind in de wereld van de Tiktok-challenges, en wie weet komen er wel leuke viral filmpjes uit voort! Inspiratie voor een leuke Tiktok-dans nodig? Bekijk hier een video over moderne dans van Kaliber.

 1. Begraaf een tijdmachinedoos.

Verzamel leuke herinneringen en laat de kinderen een brief aan zichzelf 10 jaar in de toekomst schrijven. Doe dit allemaal in een doos en begraaf deze in de tuin. Graaf de doos pas over 10 jaar weer op. Zet nu alvast een herinnering in je digitale agenda, met duidelijke aanwijzingen over waar de doos ligt.

 1. Knutselen

Knutselen, kinderen zijn er gek op. Ze kunnen losgaan met knippen, plakken, verven en nog veel meer! Knutsel bijvoorbeeld een rainmaker. Een rainmaker is een leuk muziekinstrument voor jonge kinderen, dat net als regen klinkt. Wil je weten hoe je een rainmaker maakt? Kijk dan hier.

Bonustip!

Alle fysieke lessen van Kaliber Kunstenschool zijn dan wel  komen te vervallen, maar zoveel mogelijk lessen worden online aangeboden. Hierdoor hoef je niets te missen en blijven onze docenten ook aan het werk, wat ze natuurlijk het liefste doen! Je docent neemt contact met je op om te kijken hoe dit kan worden georganiseerd.

Er dus is geen reden om je deze periode te vervelen. Alvast erg veel plezier, en hopelijk tot snel bij Kaliber!