Carlijn van Straten

“Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg”

Waarom ben je les gaan geven in theater?

Door middel van theater vertel je verhalen. Dat is iets wat wij als mensen al doen zo lang als wij praten. Toneelspelen geeft je ervaringen die je nergens anders kan krijgen en het leert je net iets anders te kijken naar anderen. Ik vind dit heel bijzonder en doe al aan theater sinds ik klein was. Toen ik erachter kwam dat dit ook iets is wat je kan doen ‘als je later groot bent’, besloot ik al heel snel dat dat ook was wat ik wilde.

Wat drijft jou hierin les te geven?

Ik merkte dat voor mij toneelspelen een grote passie was waarin ik enorm veel van mijn creativiteit kwijt kon. Nog steeds eigenlijk! Door theater wil ik ervoor zorgen dat mijn leerlingen ook hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en ze zo succeservaringen laten beleven. Mijn doel is dat iedereen zich gehoord en gezien voelt en verhalen kan vertellen door middel van dit geweldige vak.

Omschrijf jouw lessen in 3 woorden

Eigen: binnen een proces probeer ik altijd te kijken naar waar iemands vuurtje van gaat branden. Ik wil dat iedereen een stukje van zichzelf kwijt kan in bijvoorbeeld het maken van een voorstelling. Zo zorg ik dat er altijd een stuk eigenheid zit in alles wat we doen.

Positief: alles wat we doen gaat ook uit van een positieve insteek. Het idee van fouten maken wil ik het liefst verbannen. Ik hoop dat leerlingen op die manier nog meer plezier krijgen en misschien ook zelfverzekerder kunnen worden.

Ontdekking: in mijn lessen en repetities ga ik ook met leerlingen een zoektocht aan. Ik weet natuurlijk ook niet alles en ik vind het heel interessant om te zien waarom iets binnen theater zo mooi werkt en hoe we met z’n allen gave dingen kunnen neerzetten!