Emile Ter Schegget

‘I just put my feet in the air and move them around’ – Fred Astaire

Waarom ben je les gaan geven in jouw vak?

Ik ben altijd vol bewondering voor uitmuntende vakmanschap. Iemand die zo goed is in wat hij doet, dat hij gemak en vrijheid uitstraalt. Het lesgeven is misschien één van de belangrijkste wijze om dat te ontwikkelen. Alleen had ik onderschat hoe mooi het is om die bespiegeling te zien bij een leerling: met hoeveel fantasie en gevoel kun je iemand laten spelen. Hoe jij dan je plezier uitstraalt is de kern van ons mooie vak.

Wat drijft jou om hierin les te geven?
Mijn passie voor het mooie instrument dat ik speel te delen. In andere landen noemen we het de ‘zachte fluit’. Misschien niet het idee waar je mee opkomt als je het eerst hoort. Maar het is een veelzijdig, kleurrijk, en warm instrument, dat dicht bij de zangstem ligt. Al die fijne kneepjes, de geheimen en talloze manieren op de blokfluit te laten klinken vind ik zo leuk om samen met een cursist te zoeken. En daarbij komt nog hoe jij je wilt uiten met je muziek, en die begeleiding is op een menselijk aspect zeer waardevol. 

Beschrijf jouw lessen in drie woorden

Verrassend: want de muziek en ons instrument zijn verrassend. En jezelf laten verrassen door deze is een unieke manier om in de muziek de duiken. Ook vind ik het leuk om mijn leerlingen te verrassen met die fijne kneepjes en de verschillende kanten van de blokfluit. 

Ludiek: omdat elk leerling even anders is, met andere behoeftes en wensen. Daar moet je als docent creatief om mee gaan, en ik zoek dan naar speelse manieren om de les waardevol te maken.

Persoonlijk: omdat muziek en de relatie die je ermee hebt uniek is. Daarom kijken we samen, hoe jij de beste relatie met je eigen instrument kunt bouwen, om daarin juist vrijheid mee te vinden.