Geert Huizenga

Geert Huizenga is docent producing en DJ-ing. In dit interview vertelt hij over zijn lessen.

Waarom ben je les gaan geven in producing?

Toen ik op mijn 14e muziek produceren leerde kennen waren er voor mij geen (privé-)lessen van professionals die ik kon volgen. Door veel tutorials op YouTube te kijken heb ik mijn weg kunnen vinden in het vak, maar omdat het produceren uit zoveel disciplines bestaat wil ik nieuwe producers met mijn lessen een voorsprong geven. Een goede producer heeft kennis van muziektheorie, instrumenten, sounddesign (hoe laat je een geluid klinken zoals je het wil laten klinken) en songwriting. Daarnaast vergt produceren een bepaalde kennis van techniek; je werkt met computers, speakers, synths, hardware en software. Al deze aspecten komen aan bod in mijn lessen.

Wat drijft jou om hierin les te geven?

Muziek produceren is een breed vak. Je kan voor jezelf als artiest muziek maken, je kan bands op gaan nemen in een recording studio, je kan muziek maken voor singer-songwriters, je kan muziek maken voor reclame, film en games, enzovoorts. Ik haal veel energie uit de hulp die ik nieuwe producers bied, hulp die zij kunnen gebruiken om hun eigen weg binnen de producerwereld beter en sneller te vinden.

Omschrijf jouw lessen in drie woorden:

Motiverend: Míjn motivatie voor het vak is een combinatie van passie voor muziek maken, de therapeutische werking van muziek maken en de doelen die ik wil behalen. Belangrijk voor de lessen is de motivatie van de student; de lessen worden ingevuld op basis van die motivatie wat er voor zorgt dat die motivatie blijft en het misschien zelfs groter maakt.

Plezier: Produceren begint altijd vanuit een hobby en uit hobby’s halen we plezier. In mijn lessen staat plezier voorop; studenten worden beter in produceren zonder plezier in de ambacht te verliezen.

Uitdagend: Doordat produceren zo’n multidisciplinair vak is kan elke producer worden uitgedaagd; wie meer verstand heeft van muziektheorie kan uitgedaagd worden door de focus te richten op sounddesign. Wie goed is in het maken van een beat, maar moeite heeft met akkoorden en harmonieën kan op dat gebied worden uitgedaagd. Zo leggen we de nadruk op het trainen van veelzijdigheid binnen het vak.