In de spotlight: Michel Kroese

Michel Kroese is contrabassist in het symfonieorkest Phion, en leraar op Kaliber Kunstenschool. Al jaren speelt Michel de contrabas, maar zelden is hij in aanraking gekomen met zo’n gave mini- contrabas. Trots kijkt hij naar het instrument: “ik mocht de kleur zelf kiezen, maar ik heb natuurlijk eerst overlegd met mijn leerlingen.” De groene mini-bas is een echte eyecatcher. We vragen Michel naar zijn contrabas carrière, en over wat de mini-bas betekent voor jonge talenten.

 

Waarom ben je de contrabas gaan spelen?

Ik ben begonnen met muziek maken in een bandje met mijn broer, waar ik nog de basgitaar speelde. Als bassist stond ik altijd een beetje achteraan, bij de drummer. Uiteindelijk heb ik mijn basgitaar ingeruild voor de contrabas. De functie van de bas lag me meteen al heel goed. Als bassist ben je een begeleider, dus je staat een beetje in de schaduw. Ondanks dat je niet altijd even goed zichtbaar bent, ben je wel heel belangrijk.

Wat heb je bereikt met het instrument, en wat wil je er nog mee bereiken?

Iets dat ik nog zou willen bereiken is dat er meer bassisten komen en dat er meer aandacht komt voor de contrabas. Dat vind ik heel belangrijk. Verder heb ik naar mijn mening het hoogste al bereikt. Ik heb een baan gekregen in een symfonieorkest, waar ik de mooiste werken speel met mijn collega’s. Ik kan ontzettend genieten van een hobo solo, of een klarinet solo. Een hoorngroep die mooi speelt vind ik ook echt fantastisch. Ik heb het geluk dat ik hier altijd tussen mag zitten, daar ben ik echt trots op!

Is er iemand waar je graag nog mee wil samen spelen?

Ellen ten Dam. Hier heb ik al mee gespeeld en dat is een echte rasartiest die in één keer de zaal kan innemen. Toen we samen speelden kwam ze bij de repetitie aan in haar sweater. Tijdens het repeteren was het allemaal gewoon goed, maar toen die avond het publiek er was nam ze de hele show over. Het gaat er vaak niet om wat je doet, maar om hoe je het doet. Als je mij de muziek kan overbrengen en me kan overtuigen, dan heb je mij binnen.

Waar ben je het meest trots op?

Voor klassieke musici is het een hoogtepunt als je in mooie zalen mag spelen. Over de hele wereld zijn er een paar hele bijzondere zalen en de Carnegie Hall in New York City is daar een van. Hier heb ik mogen spelen en dat was heel indrukwekkend. Maar daarbuiten heb ik in allerlei andere prachtige zalen gespeeld, zoals in Birmingham Engeland. Ik ben er trots op dat ik op zo’n mooie plek ben geweest, met mooie mensen en mooie muziek.

Wat maakt jouw spel uniek?

Ik zit in een basgroep, en hier is het de bedoeling dat ik precies hetzelfde speel als mijn collega’s. Veel ruimte voor je eigen stijl is er dus niet. Ik kan er gewoon heel erg van genieten als het in z’n geheel klopt, als we met de hele groep iets moois neerzetten. Mijn eigenheid stop ik in mijn lessen, daar doe ik het lekker op mijn eigen manier.

Kun je wat vertellen over de mini-contrabas?

De minicontrabas is echt fantastisch voor kinderen. Een gewone bas is vaak te groot, omdat dan de vingerzettingen te groot zijn voor de nog kleine handen. Door deze kleine variant is er in één klap veel meer mogelijk en het geeft kinderen de mogelijkheid om op jonge leeftijd te beginnen. Als je jong begint dan kun je ook verder komen. Toen ik jong was bestond dit allemaal nog niet. De bas is gebouwd door Claus Freudenstein, een bassist in Duitsland, en is echt heel erg goed gemaakt. De bas heeft een echte toets, echte snaren en een mooi kammetje. Hij klinkt goed en heeft een unieke vorm en kleur, waar mensen enthousiast van worden als ze de het zien. Alles is gewoon top.

Wat is iets dat je mensen mee wil geven?

Ik zou iedereen mee willen geven dat je vooral heel veel plezier moet maken tijdens het spelen. Soms is het lastig en dan lukt iets niet, maar laat dit je niet tegenhouden om lekker plezier te maken. Blijf genieten en wees niet te hard voor jezelf. Een aanrader van mij om extra plezier te maken tijdens het spelen is het spelen in een groep.  Muziek maken met mensen samen is echt het allerleukst. Als je de mogelijkheid hebt, ga er dan voor.