In de spotlights: Adinda & Pien

Van 3 tot en met 9 oktober heb jij de kans om gratis danslessen te bezoeken of een vriend(in) mee te nemen naar Oldenzaal, Almelo en Enschede. Benieuwd? Adinda en Pien staan in de spotlights en vertellen je meer over ballet en andere dansstijlen!

Adinda Groeneveld geeft sinds januari dansles bij Kaliber. “Ik geef al zo’n twintig jaar dansles. Hiervoor had ik een eigen balletschool. Ik wilde eigenlijk iets minder gaan lesgeven, vandaar dat ik met mijn eigen balletschool ben gestopt.” Bij Kaliber is Adinda inmiddels niet meer weg te denken. Ze geeft tapdance, ballet, floorbarre & stretching, showdance, improvisatie en modern, peuter- en kleuterdans.

Dansend door Europa heen

Adinda is op haar 9de begonnen met dansen en ze heeft als volgt de dansacedemie gedaan. Een vriend van haar woonde in Parijs en die zei dat er dansaudities waren, daar had ze aan mee gedaan en zo is ze de internationale danswereld ingerold toen ze 22 jaar oud was. “Ik was elke avond weg en had veel repetities. Ik danste op beroepsmatig niveau in Parijs, Berlijn en andere theaters in Europa. Ik deed hier niet alleen ballet, maar ook jazz, modern en tapdance.” Op hoog niveau dansen eist veel doorzettingsvermogen. Zo had ze zes avonden in de week voorstellingen. “In de ochtend had je ballettraining wat gevolgd werd door een repetitie. In de avond was dan de voorstelling.”

“Het is lastig om erin te komen en om er geld mee te verdienen. Maar als je erdoor bent, kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Ik ben er toch wel trots op dat ik van dans mijn beroep heb kunnen maken”, vertelt Adinda. Ze heeft dit gedaan van haar 22ste tot haar 33ste.

Dansles bij Kaliber: je vrij voelen

Nu, twintig jaar later, vindt ze haar passie voor dansen in het lesgeven. “Ik wil dat leerlingen zich een uur vrij kunnen voelen tijdens mijn lessen. Er is natuurlijk ook een deel techniek. Door steeds meer danspasjes te leren, kun je steeds meer bewegen wat superleuk is. Met mijn lessen werk ik wel ergens naartoe. Mijn doel is dan bijvoorbeeld om twee danspasjes aan te leren in een bepaalde tijd.” Naast techniek kunnen de leerlingen ook hun eigen creativiteit kwijt in oefeningen. Creativiteit en improvisatie vindt Adinda namelijk ook erg belangrijk: “Als je creatief bent, kun je dat ook in de rest van je leven gebruiken.” Het leukste aan les geven vindt ze de vreugde van de kinderen en volwassenen als ze klaar zijn met de les.

Dansen in een ontwikkelingsland 

Wat Adinda erg graag zou willen is dansles geven in ontwikkelingslanden of in opvangcentra. De kinderen die het daar erg moeilijk hebben wil ze een uur laten ontsnappen met dans. “Ik ben op dit moment bezig met het regelen om bij vluchtelingenorganisaties dansles te gaan geven. Doordat kinderen bewegen tijdens dan, kun je al heel veel signalen opvangen over hoe een kind zich voelt. Daardoor wordt het makkelijker om het gesprek aan te knopen.”

Pien

Een van de leerlingen van Adinda is Pien. Zij is negen jaar oud en zit al op ballet sinds ze 2,5 jaar was. Ze is begonnen op de balletschool van Adinda, maar later is ze met Adinda mee naar Kaliber gegaan. “Ik was altijd veel door de kamer aan het dansen. Mijn moeder dacht dat het leuk voor mij was om op ballet te gaan. Daar ben ik erg blij mee, want ik heb het erg naar mijn zin.” Het leukste aan ballet vindt ze het dansen zelf en de lerares. “De danspas die ik het leukst vind is de pirouette”, vertelt Pien terwijl ze het voordoet. Ze wil nog lang doorgaan en verder groeien met ballet!

Vriendenweek

“Als je overweegt om op dansles te gaan, kun je het zien als een uur voor jezelf. Even lekker je hoofd leegmaken. Het is een les en je bent er om dingen te leren. Niks hoeft dus perfect te gaan”, vertelt Adinda. Pien wil ook iemand meenemen met de vriendenweek: “Een vriendin vraagt altijd aan mij of ik haar ballet wil leren, dus ik ga haar vragen of ze mee wil doen.” Weet jij al welke dansles je gaat bezoeken? Klik hier voor meer informatie. Opgeven kan tot donderdag 29 september.