In de Spotlights: Bert Nijenhuis

Bert Nijenhuis geeft nu vier jaar les bij Kaliber in beeldhouwen en boetseren. Op zijn achttiende begon hij aan de kunstacademie waar hij het vak beeldhouwen heeft gestudeerd. Nadat hij afgestudeerd was, is hij les gaan geven. 37 jaar later doet hij dit nog steeds met alle plezier.

“Ik heb vijfentwintig jaar lesgegeven bij Concordia. Dit deed ik samen met andere kunstenaars en hier deden we mee aan verschillende tentoonstellingen”, zegt Bert. Daarnaast deed hij vele andere werkzaamheden voor commissies en voor een museum en maakte hij beelden voor anderen en voor hemzelf. Al deze activiteiten zorgden voor een volle werkweek.

“Het leuke aan lesgeven vind ik het contact met mensen die ook willen beeldhouwen”, vertelt Bert. “Daarnaast leren cursisten ook veel van elkaar. Ze kunnen namelijk van elkaar iets imiteren, waardoor er weer iets nieuws ontstaat.” In de les kunnen cursisten met diverse materialen werken: klei, steen, lood en gips. Iedereen werkt zelfstandig aan een kunstwerk en Bert maakt een rondje langs de cursisten. “Soms geef ik ze tips, val ik ze lastig of probeer ik ze een andere kant op te sturen. Ik probeer hiermee andere inzichten te geven en dat vind ik erg leuk aan lesgeven.”

Naast lesgeven, is Bert zo’n twintig uur per week bezig met beeldhouwen. “De ene keer werk ik aan beelden voor tentoonstellingen, en de andere keer werk ik aan een groot beeld voor een bedrijf bijvoorbeeld. Het is heel afwisselend, want soms heb ik ook geen opdrachten”, vertelt hij. In 1991 heeft hij gewerkt aan een megabeeld. Een bedrijf in Arnhem had bij de opening van het hoofdkantoor een beeld nodig. Het blok waar Bert het beeld mee gemaakt heeft bestond honderd procent uit zout en woog maar liefst tienduizend kilo. Hieronder zie je een foto van het beeld.

Cursisten van Bert

“Tijdens beeldhouwen hebben cursisten als het ware een gesprek met zichzelf terwijl ze wat aan het maken zijn”, vertelt Bert. “Het is heel leuk om jezelf een beetje tijd te gunnen om ergens in te duiken wat je leuk vindt, maar je moet er wel tijd voor maken.” Hermien, Andre en Elize volgen les bij Bert. Hieronder zie je waar ze mee bezig zijn.

Hermien:

“Ik volg al twee jaar les in beeldhouwen en boetseren. Ik werk nu aan iets, maar ik weet nog niet precies wat het wordt. Ik wilde eigenlijk een vogeldrinkbakje maken. Wat ik er zo leuk aan vindt, is dat het een verassing is wat je maakt. Je begint met een ruwe steen, waarna er hopelijk wat moois ontstaat.”

Andre:

“Ik volg al vijf jaar les in beeldhouwen en boetseren, maar ik doe daarnaast ook de cursus keramiek.”

Elize:

“Dit is pas mijn tweede les, maar ik vind het erg leuk. Ik ben nu begonnen met een steen, maar het is nog een verrassing wat het wordt”, vertelt Ilse lachend. “Ik heb dit weer opgepakt omdat ik het leuk vind om bezig te zijn, en het bevalt met tot nu toe heel erg goed.”

Wil jij kijken of dit wat voor je is? Bekijk hier de cursus en schrijf je in voor een gratis proefles!