In de Spotlights: Carlijn van Straten

Theatermaakster en -docente Carlijn van Straten geeft sinds kort theaterlessen bij Kaliber. Dat doet ze onder andere in Oldenzaal, waar nu voor het eerst theaterlessen worden aangeboden door Kaliber! Lees hieronder het interview om alvast een voorproefje te krijgen van de theaterlessen.

Carlijn was zeven jaar toen ze op theaterles ging. “Ik kom uit een klein dorpje en daar werd een theatergroepje gestart voor kinderen. Dit zag ik in de regionale krant en ik wilde het meteen”, vertelt Carlijn. Dit deed ze dus ook. Haar passie voor theater groeide verder op de middelbare school. Vanaf haar 12de zat ze daar in een theaterklas en in haar vrije tijd speelde ze ook nog theater bij een amateurvereniging. “Ik besefte dat dit is iets wat je kan doen als je later groot bent, ik hoefde niet per se wiskunde te gaan studeren.” Zodoende ging Carlijn de opleiding tot Theaterdocent volgen.

Lesgeven in Nepal

Tijdens haar studie heeft Carlijn theaterlessen gegeven in Nepal, in het plaatsje Mude. “Mijn school zei dat ik iets moest gaan doen waardoor ik mezelf kon onderscheiden in theaterlessen geven, daarom ben ik naar Nepal gegaan. In totaal ben ik daar vier maanden geweest. De eerste maand heb ik daar lessen gegeven op een erg primitieve basisschool ergens in the middle of nowhere”, vertelt ze. “Dit was erg interessant, maar niet altijd even leuk. De dramalessen heb ik eigenlijk gegeven zonder taal en dit was erg lastig.”

Theaterlessen van Carlijn

Carlijn vertelt dat ze het meest in haar kracht staat als ze andere mensen in hun kracht zet tijdens theaterles. “Dit doe ik door de focus te leggen op eigenaarschap”, vertelt ze. “Eigenaarschap betekent dat als ik een voorstelling maak, de leerlingen evenveel zorg en verantwoordelijkheidsgevoel dragen voor de voorstelling als ik doe. Daarvoor moet je hen vertrouwen geven in wat zij doen.” Carlijn geeft de leerlingen dus eigen inbreng en dat is een belangrijk vertrekpunt in haar theaterlessen.

Carlijn geeft aan dat ze het heel fijn vindt om theater te spelen. Het is echt een uitlaatklep voor haar en het heeft haar laten groeien op verschillende manieren. Ze hoopt door les te geven dat ook aan kinderen en andere volwassenen te bieden. “Uiteindelijk hoop ik de druppel te zijn om de golf te laten ontstaan”, zegt Carlijn. “Ik ben les gaan geven om andere mensen te zien bloeien.”

“Ik sta in mijn kracht als ik anderen in hun kracht zet.”

“Waar ik het meest trots op ben, is mijn voorstelling die ik voor het eind van mijn studie heb gemaakt”, vertelt Carlijn. Dit was een voorstelling waar veel eigenaarschap in terug kwam. “Het was een voorstelling waarin ik de acteurs de leiding heb laten nemen. Iemand was verantwoordelijk voor de vormgeving, iemand voor de teksten, iemand voor de muziek en zo waren er nog een paar andere rollen. Ik had hier een coachende rol in en uiteindelijk is dit een heel mooi product geworden.”

Theater in de toekomst

“Wat ik graag nog wil op het gebied van theater, is trainingsacteur worden. Je leert dan vooral mensen in het bedrijfsleven hoe ze bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek moeten voeren. Dit gaat meer over communicatietechnieken, maar uiteindelijk is dat nog steeds door middel van theater”, vertelt ze.

Als de kans zich voordoet, zou ze graag ooit een voorstelling willen maken op het strand. Ook zou ze naast alle ideeën die ze heeft over theater maken graag nog een keer zelf als acteur in de schouwburg willen staan.

Kom een kijkje nemen!

Iedereen die overweegt om op theater te gaan moet dat zeker doen volgens Carlijn. Ook al doe je er later niets mee, het is een ervaring die je nergens anders kunt krijgen. Theater gaat verder dan alleen scènes spelen. “Ook het trainen van je empathie en inlevingsvermogen komt aan bod, en daar kan je de rest van je leven profijt van hebben. Als je je kan verplaatsen in iemand anders binnen een scène, kan je dat ook de rest van je leven doen!”

Benieuwd waar en wanneer er theaterlessen in jouw buurt worden gegeven? Klik dan hier