In de Spotlights: Compositiewedstrijd NBE

Op 1 november was het zover: de voorronde van de compositiewedstrijd van het NBE. Een aantal leerlingen van Kaliber Kunstenschool hebben meegedaan en we feliciteren Sven, Elisabeth en Duco met het behalen van de volgende ronde! In het interview hieronder vertellen Sven en Elisabeth over hun ervaring.

Wat voor optreden heb je gedaan bij het NBE?

Sven: “Voor de competitiewedstrijd (Roll Over Beethoven) heb ik ‘A Beethoven Story’ gecomponeerd. De inspiratie voor de melodie kwam van zijn liedje ‘Piano concerto no. 5’, waarvan ik de akkoorden op gitaar speelde en het liedje zong.”

Elisabeth: “Ik heb een Jazz Waltz gecomponeerd, ‘A Letter to Ludwig’. Dit nummer heb ik samen met het jongNBE uitgevoerd. Daarbij heb ik gezongen en ook saxofoon gespeeld.”

Hoe ben je geïnspireerd geraakt?

Sven: “Mijn pianoleraar, Hans Barkel, had de informatie doorgestuurd. Ik vind liedjes schrijven en muziek maken leuk en wilde altijd nog een nummer componeren voor een heel ensemble van muziekinstrumenten.”

Elisabeth: “Nou, het thema van dit jaar was Roll Over Beethoven! Bij een man als Ludwig Van Beethoven valt natuurlijk genoeg inspiratie te halen. In mijn stuk zing ik over hoe graag ik Beethoven gekend had. Zouden we dan vrienden zijn? Misschien wel samen muziek componeren? Vandaar dat ik een brief aan hem schrijf!”

Hoe heb je de compositiewedstrijd ervaren?

Sven: “Ik vond het spannend, maar wel heel leuk. Natuurlijk heb ik er ook veel van geleerd.”

Elisabeth: “Dit is nu de 3e keer dat ik mee doe aan de Compositiewedstrijd en elk jaar heb ik het hartstikke leuk gevonden. Het is echt een gaaf gevoel wanneer je eigen muziek gespeeld wordt door zo’n beroemd ensemble. Ook kom je elk jaar weer in contact met andere, jonge muzikanten en dat is altijd heel gezellig.”

Wat zijn de voorbereidingen voor de volgende ronde?

Sven: “Voor de volgende ronde krijg ik hulp van Hans Barkel om de noten van mijn nummer in de software “finale” over te zetten. Ik heb zelf dit programma ook op mijn computer geïnstalleerd en ik leer nu om het zelf te kunnen doen”

Elisabeth: “Voor de volgende ronde ga ik samen met mijn arrangeur Frank van Nus het stuk arrangeren voor het grote NBE, het jongNBE is namelijk iets kleiner. De bezetting van de instrumenten maken we dus nog groter en het stuk wordt waar nodig verbeterd.”

Waar kijk je het meest naar uit?

Sven: “Om andere jonge muzikanten met dezelfde interesse te ontmoeten en om mijn nummer aan andere mensen te laten horen!”

Elisabeth: “De volgende ronde is op 15 december in het Akoesticum in Ede. Hier kijk ik echt heel erg naar uit! Je gaat de hele dag super leuke workshops doen en ook krijg je te horen of je door bent naar de volgende ronde. Dit wordt spannend!”

 

Wil je meer weten over de compositiewedstrijd? Bezoek dan hun website!