In de Spotlights: Ellis Sportel

Singer-songwriter Ellis Newman geeft nu 1 jaar les in songwriting bij Kaliber. Daarnaast is ze ook songwriting- en zangcoach bij Studio 15 en geeft ze workshops die onder andere op scholen worden gegeven.

Een muzikale familie

Ellis komt uit een muzikale familie: “Muziek was thuis heel aanwezig. Mijn moeder heeft Docent Muziek gestudeerd en mijn vader zong. We zongen daardoor ook vaak met z’n allen.” Ellis begon als kind niet meteen met zingen. Ze ging op vakantie naar Parijs waar ze een vrouw op een harp zag spelen. “Dat wil ik ook”, zei Ellis toen. Toen ze acht jaar was, ging ze daadwerkelijk harples nemen. In groep acht begon het serieus zingen pas: “Mijn moeder was dirigent van een koor, dus daar kon ik makkelijk bij.”

“Ik wilde vroeger ook iets doen met schrijven. Kinderboekenschrijfster, journalist of iets anders met verhaaltjes schrijven leek me leuk”, vertelt Ellis. Toen ze ouder was, ging ze zingen combineren met schrijven. “Vroeger schreef ik vooral uit fantasie. Naarmate ik ouder werd stopte ik mijn eigen ervaringen en gevoelens in mijn liedjes.”

Lesgeven na het conservatorium

Individuele zangles kreeg Ellis pas toen ze op het conservatorium zat, waar ze de opleiding Songwriting heeft gevolgd. “Toen ik deze opleiding had afgerond, ben ik les gaan geven bij verschillende muziekscholen.” Ellis geeft les omdat ze het fijn vindt om het schrijven van haar eigen nummers te combineren met andere dingen op gebied van songwriting. “Lesgeven vind ik heel leuk. Ik leer een ander wat ik zelf leuk vind, maar daardoor leer ik zelf ook nog steeds.”

Vrijheid, nieuwsgierigheid & inspiratie

Tijdens lessen, maar ook tijdens workshops, vindt Ellis het vooral belangrijk dat leerlingen iets doen wat ze leuk vinden. “Als iemand ervoor kiest om les in songwriting te nemen, vind ik het belangrijk dat de leerling zelf aangeeft wat diegene leuk vindt om te schrijven. Daardoor zijn de lessen per individu heel anders. De een geef ik veel vrijheid en de ander heeft wat meer houvast nodig door middel van opdrachten. Met mijn lessen probeer ik vooral om inspiratie en nieuwsgierigheid aan te wakkeren”, vertelt Ellis. “Daarnaast wil ik een veilige plek creëren waar leerlingen vragen durven te stellen.”

Bij Studio 15 geeft Ellis geen individuele lessen. Jongeren hebben daar de vrijheid om te oefenen en bezig te gaan met hun eigen projecten. Ellis geeft als coach advies en is er altijd voor in om even te sparren, om zo de jongeren verder te helpen.

Eigen songs

Ellis schrijft liedjes voor zichzelf, maar ook voor andere artiesten. “Voor mijzelf schrijf ik liedjes onder de naam ‘Ellis Newman’.” Als ze een liedje voor zichzelf schrijft, schrijft ze over persoonlijke dingen. “Dit kan van alles zijn. Zo heb ik een keer een lied geschreven over huilen, over jezelf zoeken en een liedje over waarom ik niet van feestjes hou.” Als Ellis liedjes schrijft voor andere artiesten, laat ze haar fantasie de vrije loop. “Dit kan dan over van alles gaan, maar meestal zit er toch een bepaalde emotie of gevoel in van mijzelf. Ik ben ook een keer op een Eurovision Songwriting Camp geweest, daar schrijf je liedjes voor het Songfestival die vervolgens worden opgestuurd naar verschillende landen.” Ook heeft Ellis meegedaan aan ‘I Want Your Song’. Ze heeft haar lied ‘Voor je zijn’ gepitcht voor Tino Martin. Elke week komen daar vijf singer-songwriters over de vloer die een liedje gaan pitchen aan een Nederlandse artiest. De artiest kiest vervolgens een single waar potentie in zit om mee verder te gaan.

De toekomst

Ellis zou graag als singer-songwriter ooit een Grammy willen winnen. Naar het Songfestival staat ook nog op haar lijstje. “Dit hoeft niet per se als artiest, maar als schrijfster van een liedje.” Als ze de kans zou krijgen om een duet te zingen met een bekende artiest, zou ze dat dat willen met Sara Bareilles, een Amerikaanse zangeres. Zij is onder andere bekend van haar song ‘Love Song’.

Wil jij ook een eigen single schijven?

Lijkt het je nou te gek om ook een eigen liedje te schrijven? Neem een kijkje bij de songwriting-lessen of kom een keer langs bij Studio 15! “Het is fijn om iemand te hebben die van buitenaf meekijkt. Hoe kan je een tekst optimaliseren? Hoe kan je het liedje interessant houden? Klopt de tekst met het doel van het liedje? Ik ben ervoor om mee te sparren!”, vertelt Ellis. Ben je nou benieuwd wat Ellis zoal heeft geschreven? Neem een kijkje op haar Spotify.