In de Spotlights: Maaike Norder

De wereld staat op zijn kop. Kaliber laat in deze periode goed zien dat het een creatieve organisatie is. Docenten van Kaliber doen er namelijk alles aan om de lessen door te laten gaan. En dat is te merken, maar liefst 85% van de lessen gaan door! Een veelgebruikte oplossing is online lesgeven via Zoom. Dit is natuurlijk erg bijzonder, en hoe gaat dit allemaal? Docent Maaike deelt vandaag haar ervaring hierover met ons!

Maaike geeft al sinds het jaar 2000 gitaarles bij Kaliber. Ze is eerst begonnen met invalwerkzaamheden voor haar oude gitaarleraar Rob Holleman. Van daaruit heeft ze uiteindelijk meer uren gekregen, omdat er een gitaardocent met pensioen ging. Ook in deze bijzondere coronatijd geeft Maaike nog steeds les, natuurlijk gaat dit wel anders dan dat ze gewend is. Al haar lessen, zowel individueel als groepslessen, geeft ze via Zoom.

Het lesgeven via Zoom gaat natuurlijk niet altijd even vlekkeloos. “Obstakels die ik heb ervaren en nog steeds ervaar zijn de wisselende wifi-verbinding. En het niet samen kunnen spelen is misschien wel het grootste gemis.”, aldus Maaike.

Ondanks dat het lesgeven via Zoom niet altijd zo perfect gaat, zijn haar leerlingen toch blij dat de lessen doorgaan. “Het geeft een extra doel aan de week.”, vertelt Maaike. Maar nog steeds ligt de voorkeur van haar cursisten bij een echte les, omdat ze dat fijner vinden. “En natuurlijk gaan ze ook liever naar de muziekschool toe.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Dit geldt zo ook bij online lesgeven. “Ik merk dat de leerlingen veel zelfstandiger moeten zijn. Zelf gitaar stemmen, bladmuziek voor elkaar hebben en er zelf aantekeningen bij schrijven. Dit zorgt voor meer betrokkenheid.”, vertelt de gitaardocente. “Er zijn zeker een aantal leerlingen die dit heel goed oppakken. Leuk om te zien. Bovendien ontstaat er ruimte voor soms een iets andere invulling van de les. Dit ervaren de leerlingen ook als leuk en afwisselend.”

Op de vraag of ze nog tips heeft, zegt ze het volgende: “Zorg ervoor dat je voor de les alles klaar hebt staan en je instrument hebt gestemd. Kijk in welke hoek je het beste te zien bent. Dan haal je het meeste uit je les.” Een goede voorbereiding is dus al het halve werk.

Ondanks de goede invulling van de online lessen en de bereidwilligheid van de leerlingen hoopt Maaike dat ze in de nabije toekomst weer lekker kan samenspelen, want dat is wat muziek is!