In de Spotlights: Marga!

Vandaag in de spotlights staat Marga van Tol. Ze is een echte duizendpoot; Matchmaker en Kwiekmaker bij Twents Zilver, Muze bij Fit-ART en Seniorencoach. Ze heeft veel mooie ervaringen waar ze graag over vertelt.

Twents Zilver – Kwiek met kunst is een project van Kaliber Kunstenschool en Fit-ART waarin ouderen de kans krijgen om samen aan de slag te gaan met kunst & cultuur. Dit onder begeleiding van Kwiekmakers: professionele kunstenaars, creatief therapeuten of andere aangesloten creatievelingen in de regio.

Marga begon in 2017 als Muze bij Fit-ART na een training voor het project Muzemantel. “Ik heb in dat jaar veel voor dementerende ouderen gezongen wat ik als heel waardevol heb ervaren.” Nu is ze Matchmaker en Kwiekmaker van Twents Zilver. “In mijn rol als Matchmaker breng ik het eerste contact met de senior tot stand. Ik bel de deelnemer en maak een afspraak om op visite te gaan. Tijdens zo’n eerste moment sluit ik aan, luister goed en vraag door met name over de wensen en behoeften die er zijn. Het zijn mooie gesprekken, mensen voelen zich gehoord en gezien. Soms verwondert het me ook omdat men zo open is over wat hen bezighoudt, de mooie en moeilijke dingen waar ze tegenaan lopen.”

“Nadat ik de wensen en behoeften van de deelnemer in kaart heb, ga ik kijken welke Kwiekmaker hier het beste bij past. Ik heb contact met de Kwiekmaker en stem vraag en aanbod af en breng het contact tussen hem en de deelnemer tot stand. Gedurende het proces word ik door de Kwiekmaker op de hoogte gehouden over alle belevenissen en activiteiten.”

Ook werkt Marga zelf als Kwiekmaker. “Samen delen we onze liefde voor poëzie en bij onze ontmoetingen raken we niet uitgepraat over een gedicht dat we wisselend uitzoeken en onder de aandacht brengen. Soms zoek ik er een bijpassend lied bij dat ik dan ten gehore breng. Mijn Kwiekmaatje zegt dat ze het verrijkend vindt om met een andere liefhebber haar interesse te delen.”

Het meest bijzondere van Kwiekmaker zijn vindt Marga de verbondenheid. “Er wordt niets verwacht, het gaat niet om het resultaat. Contact maken van hart tot hart en iemand een lichtpuntje in de dag bezorgen. De ander in het licht zetten, daar is waar het mij om gaat!”

Ze vertelt over haar meest hartverwarmende moment: “Een man van in de tachtig had zich aangemeld voor Twents Zilver maar was aan het kwakkelen met zijn gezondheid. Hierdoor was hij van de één op de andere dag gestopt met zijn passie: schilderen. Ook had hij zijn atelier gesloten en kwam hierdoor niet meer veel buiten. Tijdens de Kunstcafés die door Twents Zilver georganiseerd worden, kwam hij in contact met andere deelnemers. Hieruit is een schildersgroep ontstaan waardoor hij nu weer wekelijks aan het schilderen is.”

Marga kan iedere senior een Kwiekmaker aanraden. Er wordt gekeken naar alle mogelijkheden en naar wat diegene echt nog graag wil doen. “Door opnieuw zingeving en nieuwe contacten in het leven toe te laten, de kwaliteit van je leven meer kwiek en happy maken.”

Mocht het zo zijn dat u (of iemand die u kent) nog graag een talent wil ontwikkelen, nog graag iets zou willen uitproberen, of wellicht een oude hobby voortzetten naar uw eigen mogelijkheden: dit kan allemaal bij Twents Zilver. Kijk voor meer informatie op: www.twentszilver.nl.