In de spotlights: Marijn Ouwehand

Marijn Ouwehand is sinds dit schooljaar zangleraar bij Kaliber Kunstenschool. Met zijn passie voor jazz en musical geeft hij een nieuwe laag aan de zanglessen bij Kaliber. Hij begon zijn lessen in Almelo, en stroomde al snel door naar Wierden en Hellendoorn. “Persoonlijke aandacht staat bij mijn zanglessen voorop; ik kijk naar waar de leerling zich bevindt in de ontwikkeling en vervolgens kijk ik vanuit dat standpunt wat we gaan doen om het niveau te verbeteren.”

“Toen ik jong was begon ik met zingen in een koortje van mijn moeder, maar door mijn stembreuk ben ik gestopt met zingen. Ik merkte dat ik de controle over mijn stem kwijtraakte, wat ik heel vervelend vond. Ik kom uit een muzikale familie dus ik wou wel graag muziek blijven maken. Toen ben ik een tijd de contrabas en de bas gaan spelen. Ik voelde daardoor ook geen behoefte om te gaan zingen.

Nadat ik de havo had afgerond op het Kottenpark in Enschede ben ik een jaar naar een ‘highschool’ geweest in Amerika. Ik kwam daar op een hele gave school terecht met heel veel muzikale mogelijkheden. Ik kon daar drie uur muziekles volgen per dag en acht verschillende muziekvakken. Mijn stembreuk was toen voorbij, en ik ben toen bij een koor gegaan. Hier heb ik heel veel kilometers mogen maken. Voordat ik naar Amerika ging zong ik amper, maar hier was ik opeens weer superveel aan het zingen en dat vond ik heel gaaf. Hierdoor ben ik toen ik terugkwam in Nederland auditie gaan doen voor het conservatorium.

Na het conservatorium ben ik zangles gaan geven wat ik niet alleen heel leuk vind om te doen, maar ook heel inspirerend. Persoonlijke aandacht staat bij mijn zanglessen voorop; ik kijk naar waar de leerling zich bevindt in de ontwikkeling en vervolgens kijk ik vanuit dat standpunt wat we gaan doen om het niveau te verbeteren. Ook leg ik mijn focus heel erg op de individualiteit van de leerling. Ik vind het heel belangrijk bij zang dat je jezelf blijft, en niet iemand anders na gaat zingen.

Zelf kom ik uit de jazzhoek, en daar is het gebruikelijk om je eigen identiteit te verweven met hoe je muziek maakt. Dat is wat ik heel mooi vind aan zingen, je kunt er alles in verwerken. Je identiteit, waar je mee bezig bent en waar je voor staat. Maar hoe doe je dat? Daar leg ik in mijn les de focus op. Wat mij onderscheidt is dat ik minder focus leg op de popmuziek. Mijn focus ligt voornamelijk op jazz, musical en kleinkunst. Mensen helpen om een stapje verder te komen, daar kan ik echt van genieten. Ik ben er goed in, heb een goed stel oren aan m’n hoofd en ik weet al snel waar iemand aan moet werken om nog beter te worden. Veel doe ik intuïtief, maar natuurlijk neem ik veel mee van wat ik heb geleerd door de jaren heen.”