In de Spotlights: Melle!

Vandaag in de Spotlights: Melle Wassink. Hij is nog maar 16 jaar en speelt al 8 jaar de trombone bij Kaliber Kunstenschool. Hij doet mee aan de NBE-compositiewedstrijd met zijn stuk ‘Renaissance’ waar hij ons alles over vertelt.

“Ik ben begonnen op de trombone toen ik in groep 5 zat. Kaliber had voor alle basisscholen in Wierden workshops waar je allerlei instrumenten kon uitproberen. Waaronder de trombone, dit vond ik zo leuk dat ik dit ben gaan spelen.”

Het leukste aan de trombone vindt Melle dat het zo’n gevarieerd instrument is. “Je kan er zoveel verschillende klanken mee maken: als een scherpe trompet, een gedragen hoorn of als een tenor. Ook zijn er allerlei stijlen mee mogelijk: van klassiek tot iets dat uit de pan swingt!”

Melle doet dit jaar mee aan de compositiewedstrijd ‘Op weg naar het Nieuwjaarsconcert’ van het Nederlands Blazers Ensemble. Hij zit al in de 3de ronde! De winnaar staat op 1 januari op het podium in Het Concertgebouw in Amsterdam, dat wordt uitgezonden op televisie.

“Ik heb speciaal voor de wedstrijd het vrolijke stuk ‘Renaissance’ gecomponeerd. Ik heb goed nagedacht over wat voor stuk ik wilde componeren. Iets vrolijks? Iets droevigs? Klassiek of toch meer jazz? Ik heb meerdere Nieuwjaarsconcerten van het NBE teruggeluisterd om te bepalen wat voor stijl mijn compositie moest worden. Toen ik dat besloten had, ben ik het stuk gaan maken. Eerst een hoofdmelodie, deze uitbouwen en vervolgens motiefjes en riedeltjes die er leuk bij klinken.”

Het thema van dit jaar is ‘Sta op’. De deelnemers kiezen een onderwerp waar ze voor willen opstaan, of zelfs voor in opstand willen komen. “Ik ben opgestaan voor de Nederlandse bevolking omdat dit echt een heftig jaar is en het niet makkelijker gaat worden. Ik vind dat de Nederlandse bevolking het tot nu toe goed heeft gedaan met Corona, daarom vind ik dat ik iets terug moet doen! Ik wil mensen iets vrolijks geven met mijn muziek, waardoor ze even niet aan de nare dingen hoeven te denken. Met mijn stuk ‘Renaissance’ wil ik een wedergeboorte van de vrolijkheid brengen, ook al is dat misschien maar heel even. Het is voor mij een ode aan de Nederlandse bevolking.”

Ben jij ook zo benieuwd geworden naar de compositie van Melle? Je kunt hem luisteren via: www.nbe.nl/compositiewedstrijd/?componistenid=23442&componist=Melle+Wassink. Je kunt hier ook stemmen op Melle zodat hij de finale bereikt!