In de Spotlights: Miriam!

Vandaag staat Miriam Kroeze in de spotlights. Ze werkt bij het ArtEZ conservatorium, speelt cello en is daarnaast Kwiekmaker bij Twents Zilver. Ze vindt muziek maken voor ouderen erg bijzonder en vertelt hier graag over.

‘’Twents Zilver – Kwiek met kunst’’ is een project van Kaliber Kunstenschool en Fit-ART waarin ouderen de kans krijgen om samen aan de slag te gaan met kunst & cultuur. Dit onder begeleiding van Kwiekmakers: professionele kunstenaars, creatief therapeuten of andere aangesloten creatievelingen in de regio.

Miriam begon als Kwiekmaker nadat ze een oproep van Kaliber op Facebook zag staan. “Ze zochten nieuwe Kwiekmakers, ik heb de informatie hierover op de website bekeken en dacht: dat is echt iets voor mij! In januari heb ik de cursus tot Kwiekmaker gedaan.”

Bij ArtEZ leidt Miriam studenten op tot muziekdocent in het onderwijs. “Eigenlijk ben ik gespecialiseerd in muziek maken met kinderen. Als Kwiekmaker ben ik dus met een hele andere doelgroep bezig. Ik vind contact maken met ouderen heel fijn, vooral als dat via muziek gaat.”

Momenteel heeft Miriam contact met twee Kwiekmaatjes. Wat ze samen gaan doen is helemaal afhankelijk van hun wens. “De ene dame zingt graag en we spelen samen liedjes waarbij ik haar begeleid op de cello of gitaar. De andere dame houdt heel veel van klassieke muziek. Ik speel de muziek en zij luistert en geniet. Ook heeft ze veel gedichten bewaard, hiervan heeft ze er een uitgekozen waarop ik een melodie heb gemaakt. Deze speel ik dan voor haar. Naast het samen muziek maken, drinken we gezellig een kopje koffie of thee en praten we over van alles wat hen bezighoudt. Vaak praten we over het leven en wat het gebracht heeft.”

Twents Zilver organiseert eens in de zoveel tijd een Kwiekcafé. Hier kan iedereen laten zien of vertellen wat ze samen hebben gedaan. Helaas is dit door corona dit jaar niet doorgegaan. “Ik kijk heel erg uit naar mijn eerste Kwiekcafé. Het lijkt me geweldig om weer samen te mogen komen met collega’s en om te zien waar iedereen mee bezig is geweest. Maar ik kijk ook uit naar een handdruk, een fysiek contactmoment. Gelukkig kan ik wel contact hebben bij mijn Kwiekmaatje in huis, op afstand natuurlijk. Tussendoor app of bel ik, of stuur ik een muziekje of videobegeleiding per mail. Zo kunnen ze ook blijven oefenen.”

Bij Twents Zilver krijgen senioren een kans om weer creatief aan de slag te gaan. Mocht het zo zijn dat u (of iemand die u kent) nog graag een talent wil ontwikkelen, nog graag iets zou willen uitproberen, of wellicht een oude hobby voortzetten naar uw eigen mogelijkheden: dit kan allemaal bij Twents Zilver. Kijk voor meer informatie op: www.twentszilver.nl.