In de Spotlights: René van de Wateringen
Afgelopen meivakantie waren er zoals je gewend van ons bent twee vakantieactiviteiten. Net zo leuk als altijd, alleen via Zoom. Maar hoe ging dat nou echt in de praktijk? Docent René verzorgde de workshop toneel en deelt vandaag zijn ervaring hierover met ons.
René is theaterdocent bij Kaliber. Zijn Kaliber-avontuur is begonnen toen hij als freelancer les gaf op een basisschool waar ook Vieke Maas, docent bij Kaliber, les gaf. ” We kwamen aan de praat en op een gegeven moment vroeg zij of ik misschien ook voor Kaliber zou willen werken. Toen heb ik gesolliciteerd.”
De theaterdocent beschouwt deze bijzondere periode waar we nu in leven als uitdagend. Hij wordt uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken om toch bezig te kunnen zijn met zijn vak. Bij Kaliber is dat zeker gelukt. Op dit moment gaan alle lessen van René bij Kaliber online door. Zelfs de meivakantie-activiteit toneel die hij verzorgde is via Zoom gegaan. De interactieve workshop ging over het gebruik van al je gezichtsspieren en het uitbeelden van verschillende emoties. ”Je expressie.”, aldus René. ”Dat je met je gezicht al heel veel kunt vertellen. Daarna vertelde ik een verhaal en moesten zij dat spelen.”
Het geven van een workshop aan een groep via Zoom is natuurlijk uitdagend. “Je moet nog meer opletten hoe je iets zegt en uitbeeldt. “, vertelt René. Ook kan de communicatie onduidelijk worden als iedereen tegelijk begint te praten. Maar daar heeft hij ook wat op gevonden. “Zorg dat je in het begin een aantal duidelijke tekens afspreekt en geef iedereen duidelijk het woord.” Daarnaast is er volgens René ook een positieve kant aan online lesgeven. Hij heeft ontdekt dat afstanden niet meer uitmaken. De deelnemers van de workshop kwamen namelijk uit de hele regio.
De workshop werd goed ontvangen door de deelnemers. “Ze waren zeer enthousiast en vonden het anderhalf uur voorbij vliegen”, vertelt hij. Ook de ouders van de deelnemers lieten weten dat het zeer leerzaam was.
Op de vraag of René nog tips heeft, zegt hij het volgende: “Ga in een kamer zitten/staan waar je niet gestoord wordt. En vraag eventueel een vader of moeder om mee te doen.”