In de Spotlights: Sanna van Elst (kwiekmaker)

Twents Zilver is een project waarin creatieve Kwiekmakers en senioren uit Enschede en Oldenzaal op zoek gaan naar nieuwe ontmoetingen en aansluiting in de buurt middels kunst en cultuur! Iedereen heeft een verhaal en elk verhaal is de moeite waard om te delen. Van elk verhaal kunnen onze Kwiekmakers iets kunstzinnigs doen. Ze maken er bijvoorbeeld een lied van, een schilderij of een unieke collage. Echt naar elkaar luisteren, daar gaat het om bij Twents Zilver!

In oktober maakten we kennis met Kwiekmaker Sanna. Dat artikel kun je hier teruglezen.

In het najaar van 2019 volgde ik de training voor Kwiekmaker in Oldenzaal bij het project Twents Zilver. De training werd aangeboden door Fit-Art en Kaliber Kunstenschool en is bedoeld voor kunstenaars. De Kwiekmakers worden gekoppeld aan een oudere en gaan met deze oudere, de deelnemer, in gesprek en gaan iets met kunst samen doen. Dat kan heel breed zijn, er hoeft geen eindproduct te zijn. Na een aantal ontmoetingen volgen een paar bijeenkomsten met andere Kwiekmakers en hun deelnemers  Het gaat om de ontmoeting, het contact.

De training werd gegeven door Tessa Kortenbach, van Praktijk voor dans, stem en spel. Ze liet ons zien hoe eenvoudig contact kan zijn. Ze had goede oefeningen en aanwijzingen en de trainingen waren hele prettige en waardevolle ochtenden! Ook was het een positieve ervaring om met de collega Kwiekmakers, kunstenaars met verschillende disciplines, ervaringen uit te wisselen en als stageopdracht elkaar te filmen.

Na een aantal trainingsochtenden werd elke Kwiekmaker aan een deelnemer gekoppeld. Ik maakte een afspraak met mijn deelnemer en zocht hem op. Hij bleek veel van zingen te houden maar kon om gezondheidsredenen niet meer naar zijn koor. In de volgende sessies zong ik met hem bekende liedjes van zijn koor. Hij genoot hier zichtbaar van, en ik daardoor ook!

De collega Kwiekmaker bij wie ik mocht filmen maakte met haar deelnemer een prachtig schilderij. Het was zo mooi om te zien hoe het de verwachtingen van haar deelnemer overtrof. Hij had niet verwacht dat hij zoiets kon maken!

Bij de certificaatuitreiking voor de Kwiekmakers werden ook de deelnemers uitgenodigd en het was een feestelijke ochtend.

Groot Kunstcafé Oldenzaal
Afgelopen 12 februari was het Groot Kunstcafé in Oldenzaal waar de kunstwerken of verhalen aan elkaar gepresenteerd werden. In zo’n café komen ouderen en Kwiekmakers samen en gaat Fit-Art kijken hoe het traject voor de deelnemers verder gaat. De individuele sessies zijn dan in principe voorbij. Er wordt gezocht naar een groep waarin de ouderen samen met anderen iets kunnen oppakken, al dan niet met kunst.

Mijn deelnemer kon helaas niet bij het kunstcafé zijn, maar er werd een stukje video-opname getoond van het zingen samen met hem.

Twents Zilver is een prachtig initiatief en ik hoop dat er in de toekomst nog meer van deze mooie ontmoetingen kunnen plaatsvinden!

Wil je meer weten over Twents Zilver, of ken je senioren die geknipt zijn voor het project? Kijk op www.twentszilver.nl.

Twents Zilver wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Oldenzaal, Gemeente Enschede, Impuls, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Sint Maarten, De Posten, Stichting RCOAK, Fonds voor Cultuurparticipatie, Oranje Fonds, Rabobank, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Het R.C. Maagdenhuis en het VSBfonds.