In de Spotlights: Sofie van Gils!

“Ik heb sinds augustus 2014 les bij Kaliber Kunstenschool in Oldenzaal, toen was ik 8 jaar oud. Ik was in 2014 naar de open dag gegaan en zag een fluit op een tafel liggen. Ik probeerde eens wat en het spelen lukte al best wel snel. Ik heb de fluit de hele dag niet meer losgelaten!” Floor Borghuis, haar docent bij Kaliber, moest haar zelfs vaak terug roepen zodat andere kinderen het ook konden proberen…

Vanaf dat moment heeft Sofie de dwarsfluit niet meer losgelaten.

“Ik ben meestal de hele dag druk bezig met verschillende dingen, als ik dan mijn fluit erbij pak is dat altijd even een momentje van rust (ook al ben ik dan ook aan het studeren). Daarnaast maakt het een prachtig geluid, je kan erg hoog spelen en de stukken die voor de fluit geschreven zijn zijn ook prachtig. Ook vind ik het supergaaf om mijn passie over te brengen naar anderen en ervoor zorgen dat zij er net zo van genieten als ik! Mijn docent, Floor Borghuis, maakte het spelen ook altijd heel leuk, zij heeft er dus ook voor gezorgd dat ik zo enthousiast raakte over de fluit en zij heeft me ook altijd geholpen bij het ontwikkelen van mijn passie! Heel erg veel dank daarvoor, juf Floor!”

Toen Sofie op school haar vakkenpakket moest kiezen, moest ze echt gaan nadenken over wat ze laten zou willen doen. Op dat moment besloot ze op internet te gaan kijken naar verschillende conservatoria, waarna bleek dat veel scholen ook een jongerenopleiding hebben. Van al die opleidingen sprak de Sweelinck Academie in Amsterdam haar het meest aan.

“Vanaf 11 september ga ik elke zaterdag naar Amsterdam voor de lessen. Ik krijg natuurlijk dwarsfluitles, maar daarnaast ook koor, theorie, musicianship (praktische theorie), je speelt in een ensemble en je krijgt groepslessen voor jouw instrument. Ook zijn er soms workshops en masterclasses. Je wordt dus op veel fronten op een hoog niveau opgeleid, en dat lijkt mij echt heel gaaf! Ook zijn daar mensen die net zo veel van muziek houden als ik, en het is leuk om die passie met elkaar te delen.”

Later, na het VWO, wil ze misschien wel studeren aan het conservatorium. “Maar dat weet ik nog niet 100% zeker! Studeren aan de Sweelinck Academie is dus voor mij een goede mogelijkheid een betere muzikant te worden en om te weten of ik later naar het conservatorium wil.”

We vroegen Sofie natuurlijk ook naar haar auditie. Hoe gaat dat in zijn werk, wat moet je doen, welke voorbereiding heb je getroffen: “Voordat je auditie mag doen, moet je eerst nog een privĂ© les hebben met een van de docenten uit Amsterdam. Deze les had ik met Kersten McCall, dat was een erg leuke ervaring! Toen ik van hem positief advies kreeg heb ik auditie gedaan, in Amsterdam. Ik werd eerst naar een inspeellokaal gebracht en werd later opgehaald en naar de zaal waar de auditie plaats ging vinden gebracht. Ik kreeg een kwartier de tijd om mezelf te laten horen. Daarna was er ook nog een kort gesprekje met de jury en kon ik weer richting huis. Een paar dagen later kreeg ik de mail; je bent aangenomen!”

Nu kijkt ze er het meest naar uit om haarzelf beter te ontwikkelen en om nieuwe mensen te leren kennen.

“Als ik later mijn bachelor en master ga doen op het conservatorium lijkt het mij leuk om in een groot orkest te spelen en misschien zelfs uitvoerend musicus te worden! Les geven lijkt mij ook wel leuk.”

Als laatste vroegen we Sofie of ze een tip had voor iedereen die twijfelt of ze ook iets met muziek willen doen. Zij heeft daar een heel duidelijk antwoord op: “DOEN! Ik heb zo veel plezier gehad bij Kaliber Kunstenschool en vooral ook zo veel geleerd! Muziek maken is zo leuk, ik zou het aan iedereen aanraden! En ga dan natuurlijk vooral dwarsfluit spelen, dat is het allerleukste instrument ;-)”