In de spotlights: Susan Helder

Ik kwam bij theater toen ik vrij jong was, een jaar of zes denk ik. Theaterlessen heb ik een paar jaar gevolgd omdat ik daar gewoonweg veel plezier had. Na een aantal jaar ben ik er van afgegaan om nieuwe dingen te proberen. Vier jaar geleden besefte ik echter dat ik theater hartstikke leuk vond en het weer wilde doen.

Het leukste aan theater vind ik dat je samen als een groep een heel mooi stuk kunt maken en daarmee een boodschap kunt overbrengen die van alles en niks kan betekenen. Ook de band die je met elkaar krijgt vind ik een fijn en mooi iets. Toch zit er ook wel iets lastigs aan: improviseren. Daarmee geef je je helemaal bloot en je gaat op in het moment. Geen voorbereiding kan soms erg eng zijn, maar ook verfrissend. Hoewel ik het lastig vind, vind ik het ook erg leuk omdat het vaak leidt tot nieuwe ideeën waarop je verder kunt gaan werken.

Bij Kaliber heb ik al ongeveer tien theaterstukken opgevoerd. Verder zit ik bij de ‘Talentenklas’ waarbij we extra theaterstukken maken, maar ook veel diepgang krijgen door middel van langere, intensievere lessen en workshops die worden aangeboden. Zo kan ik ook wat meenemen van theater naar mijn toekomst. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als ik later iets met theater zelf zou kunnen blijven doen. Mocht ik toch nog een andere richting inslaan dan de theaterwereld dan neem ik nog steeds veel mee, zoals de zelfverzekerdheid die ik heb opgebouwd daar en hoe ik buiten de lijntjes heb leren denken. Maar dat is de toekomst, eerst gaan we het komende jaar met Kaliber hard aan het werk om in het eerste halfjaar onze vaardigheden op te bouwen om vervolgens in de tweede helft van het jaar die vaardigheden in werk te gaan zetten door middel van het maken van een voorstelling.

Een tip voor anderen die theater willen gaan volgen? Als je erover nadenkt om eraan te beginnen heb ik geen ander advies dan het gewoon te doen. Tijdens theater heb ik niet alleen geleerd over het vak, maar ook heb ik geleerd om beter met mijn faalangst om te gaan. Tenslotte heb ik hier ook de leukste vrienden die ik heb ontmoet. Dus neem gerust een kijkje, je hebt er misschien veel meer aan dan je in eerste instantie denkt.

Je kunt je aanmelden voor een gratis proefles via www.kaliberkunstenschool.nl/cursusaanbod/THEATER