Leerlijnen voortgezet onderwijs

Bij Kaliber hebben we als doel om kunst en cultuur over te brengen aan zoveel mogelijk mensen. Cultuur is overal. Het is dan ook een heel groot onderdeel van wie we zijn en daar hechten we bij Kaliber heel veel waarde aan. Wij willen zoveel mogelijk jongeren inspireren zichzelf te zijn, en bieden een plek om zichzelf te ontplooien. Hierom vullen we onze workshops en projecten in met behulp van onderstaande thema’s.

 

Identiteit en diversiteit

Je identiteit is je persoonlijkheid, je karakter, wat je belangrijk vindt in het leven, je idealen en je talenten. Kunst en cultuur bieden de ruimte om deze identiteit te ontdekken en deze te ontwikkelen. Door je in beeld, muziek, taal en/of beweging uit te drukken en denk- en maakstrategieën toe te passen leer je jezelf te uiten op een manier die bij jou past.

 

Inspiratie en vormgeving

Inspiratie is de bron van de kunstenaar. Het creatieve proces begint vaak door inspiratie te halen uit de dingen om je heen. Tijdens een wandeling kijk je naar bepaalde vormen die je nooit eerder zag, of kijk je naar de lucht om een bepaald gevoel op te wekken. Vaak hebben we de neiging onze eigen ideeën af te kappen. Het is dan ook belangrijk om bewust alle gedachtes tot je te nemen, zonder over jezelf te oordelen. Uiteindelijk kom je tot een idee, en die kun je op wat voor manier dan ook uit gaan werken. Het allermooiste? Alles is mogelijk.

 

Media en communicatie

De nieuwe media spelen een belangrijke rol binnen de kunsten. Digitale media leveren snel resultaat en zijn voor iedereen toegankelijk. Hierdoor is de kijk op kunst enorm verandert. Het is dan ook belangrijk dat we stilstaan bij een aantal vragen. Welke aspecten spelen een rol bij het maken van kunst met digitale media, anders dan bij meer traditionele kunstvormen? Wat is de rol van manipulatie, en zie je wat je denkt dat je ziet? Ook ontwikkelen de leerlingen een kritische houding in tijden van nepnieuws.

 

Kunst en maatschappij

Kunst heeft vaak een boodschap, waar je soms heel goed naar moet zoeken. Het gebeurt vaak dat deze boodschap een maatschappelijk probleem aankaart. Al eeuwenlang gebruikt men kunst als middel om hun mening te verkondigen, en dit gebeurt tot de dag van vandaag nog steeds. Het is dan ook belangrijk dat hier een licht op geschenen wordt. Het is leuk om te leren hoe je actuele gebeurtenissen en bewegingen in de maatschappij verwerkt in een creatieve uiting.