Ontdekt op Youtube: Duco Akkerman

Hij wil later professioneel muzikant worden, maar eigenlijk is Duco Akkerman uit Boekelo dat al. Met zijn 13 jaar heeft hij al op het hoofdpodium van Pinkpop gestaan en opgetreden in Paradiso, Tivoli, 013 en Oosterpoort.

Ontdekt worden op Youtube, er zijn veel jonge artiesten die op die manier hopen door te breken. Het overkwam Duco vorig jaar. Televisiemakers van Zapp vonden op Youtube het filmpje van Duco, waarin hij op z’n trompet ‘Sorry’, een nummer van Kyteman speelt. Docent Robert Brookhuis van Kaliber Kunstenschool had het filmpje online gezet voor Duco’s deelname aan het Prinses Christina Concours. “Zapp vroeg me of ik mee wilde doen aan de Zapp Music Challenge. Ze zochten nog een blazer. Ik vond het echt spannend, maar ik had in februari een gesprek met ze gehad en daarna hoorde ik niks meer. Eigenlijk had ik er al bijna niet meer aan gedacht.”

Zijn ouders wisten toen al lang dat hij geselecteerd was om mee te doen aan het tv-programma, maar kregen de opdracht om vooral niets tegen Duco te zeggen. Zo was de verrassing extra groot toen er op 30 april 2014 een cameraploeg voor de deur stond in Boekelo en presentator Maurice Lede aan Duco vroeg of hij de uitdaging wilde aangaan!

Het was het begin van een bijzonder muzikaal avontuur, want welke muzikant kan zeggen dat hij op z’n twaalfde debuteerde op het hoofdpodium van Pinkpop? Duco deed het. Samen met de band Chef’ Special zou Duco optreden op Pinkpop. Hij kreeg de bladmuziek toegestuurd en begon met oefenen. In eerste instantie leek dat allemaal prima te doen. Tot Duco zijn solostuk kreeg. “Dat was écht moeilijk. Met heel veel hoge noten. Ik heb toen ieder vrij uur dat ik had geoefend op dat stuk…”

 

Met al die uren oefening stond hij vervolgens backstage op Pinkpop, te wachten op zijn optreden. “Ik was zo zenuwachtig, niet normaal. En ik kon toen nog niet eens zien hoeveel mensen er stonden.

Toen ik eenmaal op het podium stond was het over.” En zijn solostuk? “Dat ging goed!” Zijn optreden maakte indruk. De band nam Duco daarna zelfs mee op een minitournee naar Paradiso in Amsterdam, Tivoli in Utrecht, 013 in Tilburg en Oosterpoort in Groningen. Hij werd vervolgens gevraagd door de KRO om een solostuk te spelen voor de jaarlijkse kerstvertelling ‘Kerst met de zandtovenaar’. Een televisieprogramma waar bekende artiesten een kerstlied voor zingen. Duco speelde Ave Maria en Silent Night. Na het KRO-programma werd hij benaderd door RTL4 voor het talentenprogramma Superkids. Hij schopte het tot de halve finale. “Door Superkids werd ik vervolgens weer gevraagd om op te komen treden in Oldenzaal tijdens ‘de Boeskool is lös’ en ik ben nu ook met andere dingen bezig, waar ik nog niet zo veel over kan en mag vertellen”, zegt Duco.

 

Het heeft hem veel bijzondere ervaringen opgeleverd, maar wat hij zelf vooral fijn vindt is dat hij zo veel heeft geleerd. Voor zijn optreden op Pinkpop kreeg hij ondersteuning van twee leden van de Amsterdam Klezmer Band. “Ik heb echt een grote stap vooruit gemaakt door dat moeilijke stuk, het vele oefenen, de masterclass en de ondersteuning die ik heb gekregen.” Als het aan Duco ligt maakt hij van de muziek zijn beroep. “Ik ben toegelaten tot de talentenklas van Kaliber en wil na de middelbare school naar het conservatorium. Maar ik ben nog jong, misschien wil ik straks wel iets anders als ik trompet spelen niet meer zo leuk vind. Maar nee, dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen”, zegt Duco er meteen achteraan. De trompet is zijn lust en zijn leven. “Ik oefen iedere dag drie kwartier, langer kan niet, dan gaan je lippen pijn doen.”

 

Talentenklas

Heb je echt een passie voor muziek, dan kun je bij Kaliber in de Talentenklas. Hier kun je niet zomaar aan deelnemen, maar moet je auditie voor doen. Bij geschiktheid krijg je een plek in de talentenklas en daarbij 45 minuten les per week. We verwachten dan ook iets bijzonders van je! Zo doe je naast de instrumentale- of vocale lessen mee aan concerten, -wedstrijden en concoursen. De klas is voor instrumentale- en vocale leerlingen t/m 18 jaar, uit alle muzikale disciplines. Heb je talent en wil je dit verder ontwikkelen? Informeer naar de talentenklas bij je docent of via info@kaliberkunstenschool.nl.