RAW project

RAW staat voor Respect-Aandacht-Wilskracht; thema’s die in de directe omgeving van de jongeren dagelijks een belangrijke rol spelen. Op de middelbare school staat bij de jongere de vorming van een eigen identiteit centraal. Deelname aan culturele activiteiten kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Het is aangetoond dat creativiteit de concentratie en doelgerichtheid bevordert, oplossingsgerichtheid stimuleert en het gevoel van eigenwaarde versterkt. De workshopdocenten van Kaliber zijn in staat om deze ervaring te begeleiden en te stimuleren. In een veilige setting kunnen de leerlingen het vertrouwen vinden om zichzelf te uiten met respect voor zichzelf en hun omgeving. Ook aandacht voor elkaar en de wilskracht om nieuwe dingen te leren staan bij ons centraal.

Bij het RAW project gaan de jongeren een dag lang aan de slag met verschillende culturele activiteiten, in de vorm van workshops, om aan het einde van de dag samen te komen. Hier gaan ze aan elkaar presenteren wat ze die dag hebben geleerd. Uit alle disciplines die worden aangeboden mogen jongeren zelf kiezen met welke kunstvorm ze het liefst bezig gaan die dag, wat zorgt voor een intrinsieke motivatie. Door deel te nemen aan het RAW project worden de jongeren gestimuleerd om zelf te creëren en buiten de hokjes te denken. In de workshops worden ze geprikkeld om zichzelf te zijn en met creatieve ideeën te komen. De insteek van de workshopdocenten is dan ook niet om informatie in de jongeren te stoppen, maar om te kijken wat er uit de jongeren komt. Het belangrijkste tijdens de workshops is het plezier dat de jongeren ervaren.

Aan het begin van de dag zijn de jongeren vaak nog huiverig om op het podium hun kunsten te vertonen. Dankzij de professionele begeleiding van de workshopdocenten lukt het toch elke keer weer om de jongeren dusdanig enthousiast te krijgen, dat ze aan hun medescholieren en hun docenten willen laten zien wie zij zijn en waar ze voor staan.

Duur: 5 uur (een dagprogramma wordt in overleg met de school bepaald)

Kerndoelen: 48, 49 (bij keuze dans ook 54, 55)

Bijzonderheden: Vanaf 60 leerlingen, verdeeld over minimaal 4 workshops

Tarief: Op aanvraag

Thema: Identiteit en diversiteit, Kunst en maatschappij