Samen staat Twente sterk!

Het coronavirus legt een groot deel van Nederland plat. De normale gang van zaken is gestaakt. Dit heeft enorme gevolgen. Dit geldt ook voor  het dagelijks leven, de lokale ondernemers en de culturele sector in Twente. Laten we elkaar steunen en er voor elkaar zijn in deze moeilijke periode.  Samen staan we sterk. Bekijk verschillende initiatieven van organisaties in onze eigen regio hier. 

Enschede:

Concordia Vitamine C

Cultuur snuiven op locatie gaat voorlopig niet meer. Daarom stelt Concordia de nodige dosis Vitamine-C voor je samen, met dagelijks vier culturele thuistips in je mailbox. Hoe leuk is dat! Ook kun jij zelf Concordia steunen. Kies een keer voor Picl in plaats van Netflix. Als je aangeeft dat jouw favoriete theater Concordia is, dan gaat de gehele €8,50 die jij voor een film betaalt naar Concordia. 

Kunst vanuit je bed

Ook het Rijksmuseum Twente heeft zijn deuren voor het publiek moeten sluiten. Toch kan iedereen vanuit het comfort van zijn eigen huis nog  blijven genieten van kunst. Op hun speciale collectiewebsite kun je 24 uur per dag de verschillende collecties bekijken. Een digitaal museum, onwijs leuk!

Steun de lokale ondernemer

In deze bizarre tijd die de economie enorm hard treft, hebben voornamelijk lokale ondernemers het zwaar.  Horecazaken en veel winkels in de stad hebben hun deuren moeten sluiten. Deze ondernemers kunnen een steuntje in de rug gebruiken, en die kan jij hen geven! Bij Stoet, Rosy’s, Lovely Local, Etn Saladebar, Mister Pancake, Foodbar RAUW en Theetuin Ik & Mijn Moeder kan je cadeaubonnen en tegoedbonnen bestellen die je later kunt inwisselen.

Daarnaast zijn er steeds meer ondernemers die in deze periode graag bij je komen bezorgen, of horecazaken waar het nu mogelijk is om af te halen. In Enschede zijn dat bijvoorbeeld Oaks, Nienke’s, El Gaucho, Novi’s ,Middelpunt, Het Gouden randje, De Broodbode, Los Suenos en Bij Flip

Café Rocks pakt het anders aan. Hun kun je steunen door een bedrag op je klantenkaart te zetten, geld te doneren of door een coronashirt op hun website te kopen.

Staat jouw favoriet hier niet tussen? Neem contact op met de desbetreffende ondernemer en spreek samen af wat de mogelijkheden zijn. 

Tekst gaat verder na de foto.

Enschede promotie – Samen staan we sterk

Er worden veel mooie initiatieven opgestart om elkaar te helpen. Initiatieven om enerzijds de ondernemers te ondersteunen in deze moeilijke tijden en anderzijds om bewoners te inspireren voor activiteiten die vanuit huis ondernomen kunnen worden. Om al deze mooie initiatieven een podium te geven, heeft Enschede Promotie een website gelanceerd waarop alle initiatieven zijn gebundeld: www.enschedesamensterk.nl.

Twents Zilver, Kwiek met Kunst

Twents Zilver, Kwiek met Kunst is een gezamenlijk project van Kaliber Kunstenschool en Fit-Art, waarin ouderen in samenwerking met Kwiekmakers creatief aan de slag gaan. Alle Kwiekmakers van Twents Zilver zijn in contact met hun kwiekmaatjes. En zij zijn op zoek naar nog (veel) meer ouderen in de aanleunwoningen en thuissituatie om mee te (beeld)bellen en zo leuke dingen te doen. Dus als u mensen kent die we hiermee een plezier kunnen doen, geef ze aan ons door!

Naast de Kwiekmakers zijn er ook nog 13 songwriters die gematcht willen worden om een muzikale (beeldbel-)noot te brengen en/of om voor mensen een persoonlijk liedje te schrijven. 

Nu nog namen en telefoonnummers van de ouderen! Geef ze maar door via de app 06 28578131 (Tineke) of 06 13406842 (Anita) of via twentszilver@fitart.nl.

Almelo:

KomErBij

KomErbij Almelo is een samenwerkingsverband waarbij de gemeente en inwoners samen strijden tegen eenzaamheid. Partners zijn onder meer de Gemeente Almelo, Avedan Welzijn, Humanitas Maatje, de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo, Dementie Twente, De Klup, Mantelzorg Almelo, TMZ, Soweco, Beweegenzo, en Thuisteam Twente. KomErBij Almelo heeft een meldpunt geopend waar Almeloërs zich kunnen melden met initiatieven om mensen die alleen thuiszitten een hart onder de riem te steken. 

Speelgoedbank Almelo

Een spelletje of puzzel spelen is een geliefde activiteit deze periode. De Speelgoedbank in Almelo heeft veel puzzels en bordspellen. Zij stellen deze beschikbaar aan mensen om het thuiszitten wat draaglijker te maken. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen! Heb je interesse? Lees hier verder.

Almelo promotie

Almelo promotie verzamelt op www.almelosamensterk.nl alle initiatieven omtrent coronahulp. Met deze website willen ze een steentje bijdragen en laten zien wat er in de stad speelt. Ze verzamelen hier initiatieven van onder andere ondernemers en winkeliers, instellingen zoals sportscholen en muziekscholen, maar ook verschillende sociale initiatieven.

Oldenzaal:

Ons helpt Ons

Ook in Oldenzaal zitten veel mensen verplicht thuis. Voor iedereen vervalt een groot deel van het sociale contact, en al helemaal voor de risicogroepen.  Zo kampen veel senioren en andere mensen die behoren tot risicogroepen met eenzaamheid. Ons helpt Ons bedacht hier een leuke oplossing voor. Mensen kunnen bellen met het Social Team Oldenzaal voor een leuk praatje, op 0541-57 14 14. Ook kan je je aanmelden als vrijwilliger! Kijk voor meer informatie hier

Coronahulp Oldenzaal (Weerselo / Rossum / De Lutte)

Deze Facebookgroep is opgericht door Oldenzalers zelf. Het doel van deze groep is Oldenzalers digitaal met elkaar in contact brengen om elkaar te informeren en eventueel te helpen daar waar nodig. Denk bijvoorbeeld aan boodschappenhulp voor mensen die dit niet meer kunnen of durven, of oppashulp voor ouders die de kinderen thuis hebben en hierdoor niet kunnen werken.

Twents Zilver, Kwiek met Kunst

Twents Zilver, Kwiek met Kunst is een gezamenlijk project van Kaliber Kunstenschool en Fit-Art, waarin ouderen in samenwerking met Kwiekmakers creatief aan de slag gaan. Alle Kwiekmakers van Twents Zilver zijn in contact met hun kwiekmaatjes. En zij zijn op zoek naar nog (veel) meer ouderen in de aanleunwoningen en thuissituatie om mee te (beeld)bellen en zo leuke dingen te doen. Dus als u mensen kent die we hiermee een plezier kunnen doen, geef ze aan ons door!

Naast de Kwiekmakers zijn er ook nog 13 songwriters die gematcht willen worden om een muzikale (beeldbel-)noot te brengen en/of om voor mensen een persoonlijk liedje te schrijven. 

Nu nog namen en telefoonnummers van de ouderen! Geef ze maar door via de app 06 28578131 (Tineke) of 06 13406842 (Anita) of via twentszilver@fitart.nl.

 

Wierden

In Wierden deed Burgemeester Tigchelaar op Facebook een persoonlijke oproep aan alle jongeren om op een verantwoorde manier met het coronavirus om te gaan, en om hun medemens te helpen. Het hele bericht lees je hier.

Coronahulp WierdenDoet

Coronahulp WierdenDoet is een Facebookgroep opgericht door WierdenDoet, onderdeel van Stichting de Welle. Deze Facebookgroep is opgericht voor inwoners uit de gemeente Wierden die hulpbehoevend zijn of juist graag iets voor een ander willen doen. 

Tubbergen:

Visit Tubbergen – Samen Sterk

Visit Tubbergen verzamelt op www.visittubbergen.nl/samensterk/ alle initiatieven omtrent coronahulp uit Tubbergen. Er staan sociale en maatschappelijke initiatieven op, maar ook kun je er vinden hoe je de lokale ondernemers kan steunen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Bakkerij Koopmans je bestelling afhalen, maar ook bij je thuis laten bezorgen. En bij Herterij Twente kun je nu thuis genieten van magisch appelgebak! Bezoek voor alle initiatieven de website van Visit Tubbergen.

Boodschappenhulp omgeving Tubbergen 7651

Plus supermarkt Pleijhuis heeft de Facebookgroep Boodschappenhulp omgeving Tubbergen 7651 opgericht.  Door het oprichten van deze groep wil de supermarkt vraag en aanbod bij elkaar brengen. De basis van deze groep is boodschappen, maar ook andere hulp mag er gevraagd of aangeboden worden. Mensen kunnen bijvoorbeeld als ze in de planning hebben om boodschappen te doen, of langs de apotheek te rijden, iets meenemen voor een ander! 

Nijverdal

Thuis sporten met DRW MOOD Studios

Sport en bewegen is erg belangrijk en daarom plaatst DRW MOOD Studios uit Nijverdal elke dag leuke work-outs die jij gemakkelijk thuis kunt doen. Daarnaast kun je voor coachingvragen het speciale telefoonnummer bellen. Kijk voor meer informatie hier

Puzzelverhuur Nijverdal

Veel mensen puzzelen er in deze bizarre periode op los. Om niet uitgepuzzeld te raken is er een Facebookgroep in Nijverdal opgericht waar je puzzels kan huren. Een puzzel huur je al vanaf €1 plus een kleine borg! Het huren van een puzzel is voor twee weken, maar kan in overleg ook langer. 

Kaliber Kunstenschool:

Kaliber Kunstenschool heeft de deuren van al haar locaties moeten sluiten. Maar niet getreurd, online zijn wij er nog steeds voor jou! Onze docenten zijn al begonnen met het geven van online lessen. Daarnaast zijn wij druk bezig met het samenstellen van een alternatief programma. Houd onze YouTube-pagina, Facebook en Instagram in de gaten voor de leukste challenges, instructiefilmpjes en livestreams.  

Wij volgen de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwkeurig en hopen snel te kunnen berichten dat Kaliber haar deuren weer mag openen. Laten we tot die tijd hopen dat alle maatregelen zorgen dat deze bizarre tijd snel voorbij is. Dit lukt echter alleen als wij ons samen aan alle maatregelen houden. Wees creatief en hou je haaks!