Strijdtoneel

Wil je kunst als middel gebruiken op actuele thema’s? Nieuws en fake news, BLM, slavernij, Corona beleid, maar ook: wat speelt er in je klas. Hoe kun je kunst als middel gebruiken om je stem te laten horen. Deze workshop kan een dagdeel of meerdere dagen ingezet worden en bestaat uit verschillende onderdelen. Strijdtoneel (over de streep) wordt ingezet om te kijken waar de jongeren staan. Vinden ze gelijkgestemden en welke discipline kunnen ze gebruiken om hun woorden of gevoelens kracht bij te zetten. Vervolgens gaan de jongeren met de disciplines aan de slag en uiteindelijk presenteren ze dit aan elkaar.

Strijdtoneel staat voor iets waar je voor zou willen vechten, of waar je voor je stem zou willen verheffen. Dit thema wordt bij de leerlingen kenbaar gemaakt via het format ‘Over de Streep’. De presentator van dit programma komt met stellingen waar leerlingen op moeten reageren (niet door te lopen, maar door handen op te steken als ze eens zijn). Een stelling zou kunnen zijn “Is een docent weleens onredelijk geweest tegen jou?”.  Daarna gaan de leerlingen naar de workshop waar ze van tevoren voor hebben gekozen. De docenten gaan in het begin van de workshop met de leerlingen kiezen waar ze voor willen ‘strijden’ om vervolgens
te werken aan een presentatie. De presentator verwelkomt daarna iedereen in de zaal en roept elke groep na elkaar op zich te laten horen. De groepen worden geïntroduceerd met het onderwerp waar ze voor gaan vechten op het ‘strijdtoneel’.

De workshops:

  • Body Language (dans)
  • Performance (theater)
  • Shout it out! (zang)
  • Beat it! (cajon/percussie)

 

Duur: Een dagdeel of verdeeld over meer dagen (ga uit van 5 uur)

Kerndoelen: 48,49,50,51,52

Bijzonderheden: Locatie met meerdere ruimtes of bij Kaliber.

Tarief: Op aanvraag

Thema: Kunst en maatschappij, Identiteit en diversiteit