Talentenklas Theater

Voor wie niets liever wil dan op dat podium stralen.

De talentenklas is voor leerlingen die meer verdieping willen en meer willen leren over het vak Theater. Om mee te doen hoef je geen lessen te volgen bij Kaliber Kunstenschool, iedereen tussen de 12 en 18 jaar kan zich aanmelden! Wel moet je auditie doen.

Deze klas zal wekelijks bij elkaar komen. Dit is dus een extra lesmoment. Volg je naast de talentenklas nog een andere groepsles bij Kaliber? Dan berekenen we een korting.

Het doel van de talentenklas is het ontwikkelen van je persoonlijke talenten. We werken in een selecte groep omdat individuele ontwikkeling centraal staat. Gedurende het schooljaar krijg je 30 lessen van twee uur per week.

Lesinhoud: dit ga je doen!

1) Persoonlijke ontwikkeling
Je werkt aan je individuele kwaliteiten op het gebied van theater en werkt aan verschillende disciplines binnen het vak theater. Denk hierbij aan improvisatie, teksttoneel, groot spel, ingeleefd spel, camera acteren en theatermaken.

2) Eindvoorstellingen
Je werkt aan een grote eindvoorstelling met alle andere talentenklassen in het Wilminktheater in Enschede en een eigen eindvoorstelling in Hof88 Almelo.

3) Workshops & masterclass
In deze masterclass die wordt gegeven door een expert op dit gebied leer je meer over acteren of een ander aspect uit het vak.

4) Auditietraining & doorgeven van audities
Je krijgt in de les ook minimaal 1 keer per jaar een auditietraining. Daarnaast is Kaliber op de hoogte van verschillende audities en geeft deze door aan de talentenklas. Je mag dan zelf bepalen of je daaraan meedoet of niet.

5) Castingfoto’s & inschrijven castingbureaus
Er worden gedurende het schooljaar een keer foto’s gemaakt die geschikt zijn om op te sturen voor audities en om je in te schrijven bij castingbureaus. De leerlingen krijgen een lijst met verschillende bureaus waar ze zichzelf in zouden kunnen schrijven.

Auditie

De audities zullen plaatsvinden op dinsdag 12 juli 2022, om 16.00 uur. Bij de aanmelding voor de auditie stuur je een motivatiebrief en een CV op naar klantenservice@kaliberkunstenschool.nl. Hierin geef je aan welke theaterervaring je hebt opgedaan en waar je jezelf verder in wilt ontwikkelen.

In de auditie speel je de monoloog die hieronder staat. Zorg ervoor dat je het uit je hoofd kent en het goed kan spelen.

Monoloog Talentenklas Theater

8. NEEM MIJ NOU
(uit ‘Meisjes zijn niks’ van Roel Adam)

FREEK
Neem mij nou bijvoorbeeld. Neem mij nou gewoon en geef toe: ik ben een druif, Nee een aardappel. Aan een druif zit tenminste nog smaak. Maar na drie aardappelen weet je het wel Van mij gaan er geen dertien in een dozijn. Van mij gaan er dertienduizend in een dozijn. Ooit gehoord van een aardappel die opviel. Ik val alleen maar op als ik tegen een lantaarnpaal oploop, Sta ik bijvoorbeeld bij de bushalte. Doe ik van alles van binnen om niet onzichtbaar te zijn. Iedereen kijkt dwars door me heen. Gedachten heb ik ook niet. Dat is het verschil tussen ons. Jullie hebben allemaal gedachten waardoor jullie opvallen. Maar ik ben leeg van binnen.

En ik weet dat jullie zien dat ik leeg ben. Vooral de meisjes zien dat. Daarom sta ik er ook zo zakkerig bij. Een boterhamzakje ben ik. Ik besta uit papier en uit angst dat dat papier zal gaan scheuren. Een leeg boterhamzakje met korstjes oud brood en een flintertje kaas er in. Kun je zo in de vuilnisbak mieteren. En mijn stem! Zo toonloos. Zo leeg. Zo verlept. Ongelooflijk dat er een stem als de mijne bestaat. Komen allemaal heel slappe zinnen uit mijn mond. Waar geen mens naar wil luisteren. De zin waar ik het beste in ben is: Tjonge jonge; het weer zit ook niet mee vandaag. Dus als de zon schijnt houd ik maar mijn kop. Laat staan dat ik ooit in mijn leven op een overtuigende manier zal zeggen dat ik van iemand houd. Ik heb één mazzel. Ik ken een truuk. Ik heb een vriend. Een goede vriend. Die probeer ik soms na te doen.

(Doet zijn/haar vriend na)