Voor de thuisblijvers: de leukste podcasts

De normale gang van zaken is gestaakt. Bijna heel Nederland is verplicht aan huis gebonden door het coronavirus. De hele dag thuiszitten is niet ideaal en dit kan al snel saai worden. Om de coronaverveling wat draaglijker te maken hebben wij 9 podcasts over kunst en cultuur uitgezocht die de moeite waard zijn om te luisteren!

Woordenschat podcast

Veronica van Hoogdalem praat met Nederlandse rappers uit de Woordenschat-playlist op Spotify. Elke artiest neemt de producer mee die samengewerkt heeft aan hun track. Samen bespreken ze nieuwe muziek, inspiratie en het creatieve proces.

 

Beethoven is meer dan een hond – Een spoedcursus klassieke muziek

Fieke, een echte outsider van klassieke muziek, heeft een probleem. Ze is uitgenodigd  voor een klassiek huisconcert bij haar nieuwe schoonouders. Jet, een echte insider van klassieke muziek, geeft Fieke in deze vijfdelige podcast een spoedcursus klassieke muziek. De afleveringen gaan over de geschiedenis, componisten, greatest hits, etiquette en alle vragen die niemand zelf durft te stellen. Zoals: is een dirigent wel echt nodig en waarom is iedereen de klassieke muziek eindeloos aan het coveren?

De machine

In de tweewekelijkse podcast De Machine nemen 3voor12-redacteurs Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter muziek en de business-beslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

 

De Theaterkrant

De Theaterkrant-podcast is van de Theatermaker en de Theaterkrant. Iedere week bespreekt Luc de Groen een theater- of dansvoorstelling die hij die week bezocht heeft. Dit doet hij soms alleen, en soms ook samen met een gast.

De bitch en de hoer

Jacqueline Blom en Corien van der Zwaar bespreken de rol van de vrouw in de maatschappij en op het toneel. Een podcast over het ontwarren en uitgraven van mechanismes en systemen die de ondergeschoven positie van vrouwen in het openbare leven, handhaven.

 De Grote Harry Bannink podcast

Harry Bannink kennen we natuurlijk omdat hij een fantastische componist was. Daarnaast kennen alle tukkers hem van zijn samenwerking met Willem Wilmink. Samen maakte zij een lied over Enschede met de naam ‘Eindpunt van de trein’.  Harry Bannink is in Enschede geboren en is tot zijn 30e daar blijven wonen, maar hij voelde zich altijd erg aangetrokken tot Twente. De Grote Harry Bannink Podcast is een podcast-programma van journalist Gijs Groenteman. De serie gaat over de liedjes van componist Harry Bannink en de mensen met wie hij die liedjes maakte. Twee jaar geleden begon Grijs Groenteman met het interviewen van mensen die de legendarische componist Harry Bannink hebben gekend. Hij zette de interviews online, in een podcast. De podcast luister je hier.

Eenmaal Andermaal… | BNR

Waargebeurde sprookjes over de reis die sommige kunstwerken afleggen voordat ze in het museum terecht komen. Die tocht is vaak net zo bijzonder als het kunstwerk zelf. Van een Japanse lakkist die gebruikt werd als minibar tot een bronzen reuzenzwaard dat achtergelaten werd in een moeras. En wat te denken van een echte Jan Steen… die in tweeën werd gescheurd? Een bijzonder podcast van BNR.

Stedelijk Museum Amsterdam Podcast

De podcastseries van het Stedelijk Museum Amsterdam vertellen de verhalen achter de kunstwerken én achter de schermen van het museum. In de afleveringen dwaal je samen met kunstenaars, krakers, Dolle Mina’s en andere hoofdrolspelers en getuigen uit die tijd door de stad. Laat je meenemen naar de legendarische plekken van toen: De Dam, het Vondelpark, het Spui en de Weteringschans.

De Makers

De podcast voor makers, artiesten en liefhebbers! In elke aflevering bevraagt Dide Vonk andere makers hoe zij dat doen: leven en ondernemen in kunst en cultuur. In elke aflevering gaat hij in gesprek met een maker. Bijvoorbeeld in aflevering 45 met Sedrig Verwoert. Sedrig Verwoert danste overal ter wereld, onder andere bij gezelschappen in New York en Israël. Ook kan je hem nog kennen van So You Think You can Dance & The Ultimate Dance Battle. Hij legt bloot hoe het er niet altijd netjes aan toe gaat in de televisiewereld. In de podcast hebben Dide Vonk en Sedrig Verwoert het onder andere over zijn -soms rocky- pad tot nu toe, over Sedrigs voorstelling They/them die veel prijzen gewonnen heeft en analyseren ze de Moderne Dansscene in Nederland.

De podcasts zijn te luisteren op Spotify en op www.podcastluisteren.nl. Veel luisterplezier!