Vooropleiding Conservatorium

Heb jij passie voor muziek, wil je graag een muziekvakopleiding volgen en ben je tussen de 14 en 21 jaar? Dan is de vooropleiding die je bij Kaliber Kunstenschool kunt volgen perfect! Met onze speciale theorie- en praktijklessen kun jij je optimaal voorbereiden op een toelating voor een muziekvakopleiding.

Partner van ArtEZ

Wij zijn partner van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Onze cursussen sluiten daarom naadloos aan op de toelatingseisen voor de volgende opleidingen:

 • Popacademie
 • MediaMusic
 • Docent Muziek
 • Muziektherapie
 • Klassiek
 • Jazz & Pop
 • Muziektheorie

Als partner hebben we nauw contact met ArtEZ over de inhoud van de cursussen. Het geeft ook de mogelijkheid mee te doen aan diverse masterclasses en workshopdagen die door ArtEZ worden aangeboden. Daarnaast kan er ook gewerkt worden in de ArtEZ studio’s.

Bij interesse kun je een mail sturen naar connected@kaliberkunstenschool.nl met vermelding van je voor- en achternaam, geboortedatum en telefoonnummer.

Hoe ziet een vooropleiding eruit?

 • Je krijgt wekelijks les op jouw hoofdinstrument in het door jou gekozen muziekgenre
 • Op aanvraag heb je de mogelijkheid om les te krijgen op andere instrumenten om je muzikale vaardigheden uit te breiden
 • Je volgt het programma Algemene Muziektheorie
 • Je mag deelnemen aan exclusieve workshops en masterclasses
 • Gebruik van ruimtes en faciliteiten van Kaliber en ArtEZ om je buiten je lessen ook flink te kunnen blijven ontwikkelen!

Aanmelding en toelating

Je kunt je aanmelden via connected@kaliberkunstenschool.nl, onder vermelding van je voor- en achternaam, geboortedatum en telefoonnummer.

Bij aanmelding vragen we een motivatie en word je uitgenodigd voor een intakegesprek om een indruk te krijgen van je ingangsniveau. Verder gaan we je motivatie bespreken en starten met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Het gaat tenslotte om jouw ontwikkeling en vooral jouw muziek!

Met verwijsbrief van ArtEZ conservatorium Enschede na een toelatingsexamen is de student sowieso toegelaten.

Kosten

De kosten worden vastgesteld na het intakegesprek. Hier wordt namelijk een pakket op maat samengesteld, dat past bij jouw wensen en doelen. De tarieven zijn daarom niet op voorhand te geven. Je krijgt na de intake een prijsopgave van het voor jou samengestelde pakket.


Popacademie

Muzikant, festivalorganisator, producer, manager of organisator backstage? Kaliber Kunstenschool heeft daarvoor de perfecte op maat gemaakte vooropleiding die jou de basiskneepjes van het vak gaat bijbrengen.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding Popacademie. Docenten uit de beroepspraktijk helpen je al coachend je talenten te ontwikkelen en je klaar te stomen voor de toelating bij de opleiding Popacademie.

Naast de specifieke kennis voor de Popacademie volg je een programma voor Algemene Muziektheorie. Op aanvraag is er de mogelijkheid om ook naast je hoofdinstrument instrumentale en vocale lessen te volgen.

Kaliber biedt ook ruimte om, buiten de lessen, gebruik te maken van de faciliteiten om te studeren en te werken aan je opdrachten. Zo kun je je ook buiten de lessen flink doorontwikkelen.

MediaMusic

Je hebt passie voor muziek, techniek en media? Je wilt er zelfs je beroep van maken? Kaliber Kunstenschool heeft daarvoor de ideale op maat gemaakte vooropleiding.

De computer is niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziek. Het muziekprogramma is jouw instrument. Je moet de software, hardware en productietechnieken zo goed beheersen dat je handelingen automatisch gaan, dan wordt het echt interessant en vooral leuk.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding MediaMusic. Docenten uit de beroepspraktijk helpen je al coachend je talenten te ontwikkelen en je klaar te stomen voor de toelating bij de opleiding MediaMusic.

Bij het vak MediaMusic ga je aan de slag met diverse soorten muzieksoftware en de vele mogelijke toepassingen. Je leert jouw muziekproducties naar een next level te tillen wat betreft schrijven, programmeren, arrangeren, sound-design, microfonering, mixing en mastering. Ook maak je een aantal uiteenlopende producties die je voor jouw toelating kunt gebruiken. Buiten dat gaan we je natuurlijk ook zo goed mogelijk voorbereiden op het toelatingstraject.

Naast de specifieke kennis van MediaMusic volg je een programma voor Algemene Muziektheorie. Op aanvraag is er de mogelijkheid om ook aan je instrumentale/vocale vaardigheden te werken. Vooral het bespelen van een toetsinstrument verruimt je mogelijkheden. Kaliber biedt ook ruimte om, buiten de lessen, gebruik te maken van de faciliteiten om te studeren en te werken aan je opdrachten. Zo kun je je ook buiten de lessen verder ontwikkelen.

Docent muziek

Je hebt passie voor muziek, het begeleiden van groepen en houdt van werken met kinderen/pubers? Dan heeft Kaliber de perfecte op maat gemaakte vooropleiding die jou de muzikale basis voor het docentschap in muziek kan bieden.

Luisteren naar muziek, zingen, alleen of samen muziek maken: muziek speelt in het dagelijks leven van bijna alle mensen een belangrijke rol. De opleiding Docent Muziek in Enschede leidt je op tot een enthousiaste en inspirerende muziekdocent, die betekenisvol muziekonderwijs geeft.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding Docent Muziek. Je krijgt lessen op je hoofdinstrument van een docent die gespecialiseerd is in jouw gekozen muziekgenre.  Op aanvraag is er de mogelijkheid om ook naast je hoofdinstrument andere instrumentale en vocale lessen te volgen. Naast de specifieke muzikale kennis van Docent Muziek volg je een programma voor Algemene Muziektheorie.

Muziektherapie

Muziek inzetten om contact te maken met mensen en ze te helpen met hun uitdagingen? Als volleerd therapeut en musicus draag je bij aan de gezondheid van diverse doelgroepen. Past dit volledig in jouw straatje dan heeft Kaliber Kunstenschool de perfecte op maat gemaakte vooropleiding muziektherapie voor jou.

De gezondheid van de mens wordt hedendaags meer en meer vooropgesteld. Muziek heeft een positief effect op de gezondheid van de mens in de diverse doelgroepen. Muziektherapie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zodra jij als therapeut je muzikale vaardigheden goed onder de knie hebt worden de sessies echt interessant.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding Muziektherapie. Je krijgt lessen op je hoofdinstrument van een docent die gespecialiseerd is in jouw gekozen muziekgenre.  Op aanvraag is er de mogelijkheid om naast je hoofdinstrument andere instrumentale en vocale lessen te volgen. Naast de specifieke muzikale kennis van Muziektherapie volg je een programma voor Algemene Muziektheorie.

Klassieke muziek

Je hebt muzikaal talent en een droom: je wilt klassiek musicus worden. Een musicus die zijn vak beheerst, die zijn liefde voor muziek weet over te brengen en daarmee alle kanten op kan. Kaliber Kunstenschool heeft de perfecte op maat gemaakte vooropleiding die jou klaarstoomt voor dit mooie vak.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding Klassieke muziek. Docenten uit de beroepspraktijk helpen je jouw talent te ontwikkelen en je klaar te stomen voor de toelating bij de opleiding Klassieke muziek.

Naast de specifieke kennis van Klassieke Muziek volg je een programma voor Algemene Muziektheorie. Op aanvraag is er de mogelijkheid om naast je hoofdinstrument andere instrumentale en vocale lessen te volgen.

Jazz en pop

Musicus Jazz, pop, rock, soul dance, bebop en fusion? Podiumervaring opdoen in ensembles en projecten? Gaat jouw hart hier sneller van kloppen? Dan heeft Kaliber Kunstenschool de perfecte op maat gemaakte vooropleiding die jou de basiskneepjes van het vak bijbrengt.

Succesvol musiceren en werk naar uitbrengen betekent tegenwoordig méér dan talent hebben en je instrument beheersen: het werkveld is voortdurend in ontwikkeling en verhalen vragen om een nieuwe presentatie.

Vanaf begin september starten we met het volgende programma. Daarin komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de opleiding Jazz en Pop. Docenten uit de beroepspraktijk helpen je jouw talent te ontwikkelen en je klaar te stomen voor de toelating bij de opleiding Jazz en Pop.

Naast de specifieke kennis van Jazz en Pop volg je een programma voor Algemene Muziektheorie. En er kan nog meer: op aanvraag is er de mogelijkheid om naast je hoofdinstrument andere instrumentale en vocale lessen te volgen.

Muziektheorie

Muziektheorie is ook te volgen los van de instrumentale/vocale of MediaMusic vooropleiding. Kaliber biedt een opleiding theorie aan, met als doel om met succes een toelatingsexamen aan een conservatorium te kunnen doen. De jaarlijkse opleiding bestaat uit 30 wekelijkse lessen. Elk jaar kun je weer meedoen, om je te blijven ontwikkelen.

De methode Muziektheorie is speciaal ontwikkeld voor de vooropleiding. Op geheel eigentijdse wijze werk je in groepsverband aan je algemene theoretische kennis, krijg je een trainingsprogramma voor je gehoorontwikkeling en verruimen we je inzicht in de muziek.